ANASAYFA arrow right Ekonomi

Yatırımcıyı 6. bölgeye çekmeliyiz

Yatırımcıyı 6. bölgeye çekmeliyiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.31
Kadooğlu, "Yeni teşviklerle ihracatı artacak olan Doğu, Türkiye'nin cari açığı için bir can simidi olacaktır" dedi.
DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Yeni teşviklerle ihracatı artacak olan Doğu, Türkiye'nin cari açığı için bir can simidi olacaktır" dedi.
Her ay başka bir ilde gerçekleşen ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük sivil toplum örgütü olan DOGÜNSİFED'in yönetim kurulu toplantısı, bu kez MASİAD ve MAİKAD'ın ev sahipliğinde Malatya'da gerçekleşti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çeşitli illerinden 22 işadamı ve işkadını derneği başkanının katıldığı toplantıda, bölgesel sorunlar, Kalkınma Ajansları, yeni açıklanan teşvik sistemi, yeni Türk Ticaret Kanunu ve kıdem tazminatı ile ilgili konular gündeme alındı. Toplantının bir bölümüne katılan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ise ajansların çalışmaları ve projeler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Toplantı sonrasında açıklama yapan DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Bugün yaptığımız toplantı sonucunda gördük ki iş dünyası yeni açıklanan teşviklere olumlu bakıyorlar. Geçmiş dönemdeki teşviklerden farklı olan bu yeni sistem bölgelerimiz için memnuniyet verici gelişmeleri doğuracaktır" dedi. Yeni teşvik sisteminde bölgesel bir dağılım yerine il sınıflaması şeklinde bir metodun uygulanmasının olumlu olduğunun altını çizen Kadooğlu, "6. Bölge uygulamasına bölgelerimizdeki birçok il dahil olmuş durumda. Bizler de 6. Bölgenin tüm avantajlarını en doğru şekilde aktarmak ve bölgeye daha fazla yatırım çekebilmek adına sivil toplum örgütleri olarak elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Yeni teşvik sisteminin ihracatın arttırılmasına dönük bir özelliği olduğunun altını çizen Kadooğlu, "6. Bölge olarak da ihracat rakamlarımızda önemli bir artış bekliyoruz. Türkiye'deki cari açığın dizginlenmesi için bölgemizin artacak ihracatı bir can simidi rolü üstlenecektir" şeklinde konuştu.
Kadooğlu ayrıca, yeni teşvik sisteminin eski yatırımları da kapsamasını, bu yatırımlara kademeli olarak hak tanınması gerektiğini ve böylece eşitsizlik içeren bir durumun da ortadan kalkabileceğini belirtti. Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında da konuşan Kadooğlu, "Düşünülen yasa doğru bir adımdır. Ancak henüz ülkenin ekonomik altyapısından, özellikle de küçük KOBİ'ler için büyük maliyet olacağından yürürlüğe konması henüz uygun değil. Ancak belirli bir geçiş ve hazırlanma süreci ile bu yasanın altyapısı
oluşturulmalıdır. Son olarak oluşturulacak olan kıdem tazminatı fonu hakkında açıklama yapan Tarkan Kadooğlu, "Bu konu 1954 yılından beri konuşulan bir konu. Birçok avantaj ve dezavantaj içermesi hasebiyle üzerinde durulması ve iş dünyası sivil toplum örgütlerinin bu konuya dahili mutlaka sağlanmalıdır" dedi.İHA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *