10Haber'den Ruhi Sanyer'in haberine göre; Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan geçen yılki rekor 421 bin tonluk rekor zeytinyağı rekoltesinin hayli altında gerçekleşen yeni rekolte konusunda şunları söyledi:
“Geçen yılki rekolte çok olağanüstü bir rakamdı. Bu yılın yok yılı olduğu da düşünüldüğünde rakam çok kötü değil. Geçen yıldan da 180 bin ton devir var. Bu da elimizde 360 bin zeytinyağı olacağı anlamına geliyor. İç tüketimin 150 bin ton olacağını, ihracatın da geçen yılki gibi 150 bin ton ile rekora ulaşacağını varsaysak bile yeterli zeytinyağımız olacak.”
Rekoltenin bu denli düşük olmasında küresel iklim değişikliğinin üretimi vurması da etkili oldu.
Türkiye’nin elinde bu yıl yeterli zeytinyağı bulunsa da iç piyasada fiyatların düşmesi beklenmiyor. Bunun nedenlerinden biri olarak maliyetlerin yüksekliği öne çıkıyor.
Verilere göre erken hasat zeytinyağının litresinin maliyeti Körfez bölgesinde 250-300 TL’ye ulaşıyor. Tüketici ise bu zeytinyağını, en iyi ihtimalle 330- 340 TL’den satın alabilecek.
İkinci neden ise dünyanın en büyük zeytinyağı üreticilerinden İspanya’da rekoltenin bu yıl da geçen yıl gibi çok düşük olması. Bu iki etken de fiili ihracat yasağının devamı durumunda bile dünyada küresel iklim değişikliğinin neden olduğu düşük rekolte nedeniyle zeytinyağında “kusursuz fırtına” yaşanması bekleniyor.