ANASAYFA arrow right Güncel

30 firma ihracata çalışıyor

30 firma ihracata çalışıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.52
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.52
Ayakkabıcılar İzmir Fuarı’ndan umutlu döndü

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, 2012 yılının ilk fuar organizasyonunun İzmir'de başarılı bir organizasyon ile gerçekleştiğini söyledi. Buğur, ayakkabı üretiminde önemli bir merkez konumunda bulunan Gaziantep'te, 500 küçük ölçekli işletme, ihracata yönelik üretim yapan 30 da büyük ölçekli işletme olduğunu da sözlerine ekledi.

Buğur, 5-8 Ocak 2012 tarihleri arasında İzmir'de düzenlenen İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı'na, aralarında Gaziantep'in de bulunduğu Türkiye'nin 12 değişik ilinden 147 üretici firmanın katılarak, bay bayan, çocuk ve spor ayakkabı modelleri ile terlik ve çanta tasarımlarının yaz modellerini sergilediğini belirtti. Ayakkabı sektörünün tanıtımı ve dış ülkelerde yeni pazarlar bulunabilmesi açısından fuar organizasyonlarının hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Buğur, ''İzmir'de düzenlenen fuara, Türkiye'nin yanı sıra başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya olmak üzere dünyanın değişik 26 ülkesinden profesyonel ziyaretçiler geldi. Kısacası, 2012 yılının bu ilk fuar organizasyonunda, sektörle ilgili olan binlerce kişi, şimdiden, yaz modellerini yerinde görme fırsatı buldu'' diye konuştu. 


Ayakkabı sektöründe, 2012 yılında yurt içinde 8 fuar açılacağına işaret eden Buğur, ''Bu fuarların ilki İzmir'de açılmış oldu. Bu fuarı yıl içinde İstanbul, İzmir ve Gaziantep'te açılacak olan 7 fuar takip edecek. 2011 yılında iki fuara ev sahipliği yapan Gaziantep, bu yıl da aynı şekilde 2 fuara ev sahipliği yapacak'' dedi. 

Buğur, 2011 yılında iki fuara ev sahipliği yapan Konya'da bu yıl fuar organizasyonu düzenlenmeyeceğine dikkati çekti. 

Fuar organizasyonlarının tanıtımın yanı sıra alıcı ve satıcıları bir mekanda buluşturarak yeni iş bağlantıları kurma açısından da son derece önemli olduğuna vurgu yapan Buğur, 2012 yılında, tüm üretici firmaları, gerek yurt içinde, gerekse de yurt dışında düzenlenecek olan fuar organizasyonlarına katılmaları konusunda teşvik edici ve destekleyici bir tutum içerisinde olacaklarını dile getirdi. 


Sektörde eğitim çalışmaları
 yapılıyor 

Buğur, 2012 yılında sektörün tanıtımı açısından fuar organizasyonlarının yanı sıra, kalifiye eleman kazanmak için eğitim çalışmalarına da önem vereceklerini anlattı. 

TUAF'a bağlı 80 oda ve 100 bine yakın üye olduğuna işaret eden Buğur, Türkiye ekonomisinde yüksek ihracat potansiyeli ile çok önemli bir yere sahip olan sektörün gelişmesi ve kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmesi için mesleki eğitim çalışmalarına devam edecekleri ifade etti. 

İstanbul'da, 24 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen çalıştayda ayakkabı sektörü ve bu konudaki mesleki eğitim çalışmaları konusunun gündeme geldiği dile getiren Buğur, şöyle konuştu: ''Sektör temsilcilerimizin çok geniş katılımı ile gerçekleştirilen bu çalıştayda, ayakkabı sektörü ve bu konudaki mesleki eğitim konusu, uzmanların da katılımı ile 10 saat süreyle tartışıldı ve önemli kararlar alındı. Bu çalıştayda alınan kararları, önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. Biz, TUAF olarak, 2011 yılında olduğu gibi, 2012 yılında da sektörün gelişimi ve kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için eğitim çalışmalarına aralıksız devam edeceğiz. Yaptığımız girişimler sonucunda, 2011 yılında lise düzeyinde ayakkabı eğitimi çalışmaları başlamıştı. Amacımız, 2012 yılında üniversite düzeyinde mesleki eğitim verilebilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırmak ve bu konuda sonuca ulaşabilmek. 

Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) bir ayakkabıcılık bölümü açılması için de girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda da önemli gelişme sağlandı. GAÜN yetkilileri bu girişimlerimize olumlu cevap verdi. Amacımız, 2012 yılında GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu'nda 'Ayakkabıcılık' bölümünün açılmasını sağlamak. Bu bölümün açılması için çalışmalar sürüyor. Öğrencilerin eğitimi için gerekli olan makine ve diğer ekipmanların alımı için girişimlerde bulunuluyor. Ayrıca, öğrencilerin eğitiminde görev alacak olan akademik personele de eğitim veriliyor. Umutla, bu yıl üniversite düzeyinde mesleki eğitime de başlanılmasını bekliyoruz.'' 
 Buğur, İstanbul, Aydın, Bolu ve Konya'da bulunan üniversitelerin bünyelerinde açılmış olan ayakkabıcılık bölümleri olduğunu, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde açılacak olan ayakkabıcılık bölümünün, sektörün gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacağını kaydetti. 



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *