ANASAYFA arrow right Güncel

6.5 milyon konut yenilenecek inşaat sektörünün önü açık

6.5 milyon konut yenilenecek inşaat sektörünün önü açık
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni ziyaret etti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni ziyaret etti. Başkan İbrahim Apa’dan sektörün sorunlarını dinleyen Bakan Şimşek, Türkiye’de 6.5 milyon konutun yenilenecek olmasından dolayı inşaat sektörünün önünün açık olduğunu belirtirken, müteahhitlerin meslek odası statüsüne dönüşmesine tereddütsüz destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

GAİMDER Toplantı Salonunda gerçekleşen ve katılımın yüksek olduğu toplantıda, Bakan Şimşek’in yanı sıra, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da hazır bulundu. GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, toplantıda, Bakan Şimşek’e sorunlarını ve taleplerini aktardı. Gaziantep’in dinamik bir şehir olduğuna dikkat çeken Apa, arsa fiyatlarının yüksek olmasının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Apa, arsa fiyatlarında dengenin sağlanması için destek istedi. Müteahhit olmayla ilgili yasal bir tanım olmadığı için, dileyen herkesin müteahhit olabildiğini, bununda sektöre zarar verdiğini söyleyen Apa ‘’Meslek Odası statüsüne bir an önce kavuşmak için Meclisten yasal düzenlemenin çıkmasını istiyoruz. Ayrıca Kentsel Dönüşüm projelerinde özel sektörün daha fazla pay almasını talep ediyoruz. İş Güvenliği Yasası, Yapı Denetim şirketlerine ödediğimiz ücretlerin gider olarak gösterilememesi ve SGK’nın yapı sınıfı tespitiyle ilgili sorunlarımız var’’ diye konuştu.

Başkan Apa, Köy Hizmetleri arazisiyle ilgili planlamanın ise yeniden gözden geçirilip daha küçük konut adaları ile satışa sunulması halinde Gaziantep’in eğitim bütçesine çok ciddi bir katkı sağlanacağını söyledi.
Bakan Şimşek ise, müteahhitlerin Meslek Odası kurmasında, kendi bakanlığınca bir sakıncanın bulunmadığını belirterek, bu yasa meclise geldiğinde hiç tereddüt etmeden destek vereceklerinin sözünü verdi. Gaziantep’e geldiğinde kendisine konut açığıyla ilgili problemlerin iletildiğini ve acil olarak ilk etapta Organize bölgesinde 5.6 milyon metrekare araziyi ücretsiz verdiğini açıkladı.

İnşaat sektörünün milli gelirdeki payının 5.9 olduğunu ifade eden Şimşek, Avrupa ülkelerinde bu oranın yüzde 6 olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de önümüzdeki dönem inşaat sektörünün canlı olacağını söyleyen Şimşek ‘’Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de 6.5 milyon konut yenilenecek. Sektörün önü açık. Konut ve diğer projelerde yapacağımız çok iş var. Gaziantep’e baktığımızda belediyeler yeni alanları hızla imara açtılar. 100 bin yeni konut yapacağız. Polateli OSB bölgesinde de 19 milyon metrekarelik konut ve sanayi arazisini hazine aracılığıyla devredeceğiz. 50 bin konut projesi sizin sektörünüzü büyültür. Sizinde büyük düşünmenizi istiyoruz. Çünkü biz önümüzdeki 100 yılın projelerini hazırlıyoruz’’ diye konuştu.

Bakan Şimşek daha sora müteahhitlerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Şimşek, Köy Hizmetleri arazisi, tapu harçlarının yüksekliği ile ilgili talepleri de değerlendireceklerini belirtirken, ‘’Bakanlığımla ilgili sorunlarınızda her zaman yanınızda olacağım’’ şeklinde konuştu.

Ortadoğu’daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü

GTO’yu ziyaretinde ise Türkiye’nin küresel krize, Avrupa’daki krize ve Ortadoğu’daki kaosa rağmen son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, şunları söyledi:“Hiçbir dönemde böyle bir büyüme olmadı. Cumhuriyet tarihinde, 2002 yılına kadar yüzde 4 büyümüşüz. Türkiye bu dönemde hızlı büyüdü. Küresel krize, AB’deki krize rağmen, Ortadoğu’daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü. Sadece küresel kriz sonrası dönemde 6,1 milyon kişiye iş bulduk, bu önemli bir başarı. Enflasyonda tek hanedeyiz. Cari açık daha iyi yönetilebilir bir düzeyde. Finansal istikrar devam ediyor. Bütün bunların temelinde siyasi istikrar var; siyasi istikrarın olmadığı dönemde kalıcı kazanım elde edilememiştir. Çin ve Hindistan dışında Türkiye’yi kiminle karşılaştırırsanız karşılaştırın, hangi tarihi esas alırsanız alın, Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde dünyaya göre daha iyi performans göstermiş, gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi performans göstermiştir. Türkiye başarıyı siyasi istikrarla sağladı.”

Türkiye’nin gelir tuzağında olmadığını belirten Şimşek, 10 bin dolar kişi başı geliri yakalayıp da 15 bin doları aşmanın en erken 18 yılda olduğunu vurguladı. Hiçbir ülkenin 18 yıldan önce orta gelir tuzağından kurtulunamadığını ifade eden Şimşek, “Kurtulan bir ülke gösteremezsiniz. Ne Kore’si ne Japonya’sı. Türkiye AK Parti öncesi orta alt gelir grubundaydı, AK Parti ile orta üst gelir grubunun epey üstünde bir yerdeyiz. Türkiye orta gelir tuzağında değildir, konjonktürel olarak küresel kriz ve sonrasında konumunu koruyor. Bugün Rusya koruyamamıştır. Çin bu kadar hızlı büyüyor, kişi başına milli geliri hala 6 bin dolar. Dolayısıyla bu çerçeveden bakmakta fayda var” diye konuştu.

Bakan Şimşek, geçen sene Avrupa’nın yüzde 0,9 büyüdüğünü hatırlatarak, Türkiye’nin ise yüzde 2,9 büyüdüğünü ifade etti. Bu rakamın da mütevazi olduğunu söyleyen Şimşek, “Sadece tarımda geçen sene kuraklık olmasaydı Türkiye’nin büyümesi yüzde 3,5 olacaktı” ifadelerini kullandı.

Şimşek, günahların en büyüğünün bütçe açığı olduğunu, muhalefetin vaatlerine bakılırsa bütçe açığının en az 10 kat artacağını kaydetti. Ana muhalefetin noter tasdikli vaadinde bütçe açığının 90 katrilyona çıkarılacağını belirten Şimşek, “Yapmak zorunda kalacak, yapmak zorunda kalacağı için onu faizi, yüksek enflasyonla siz ödeyeceksiniz” dedi. Şimşek, vergi oranlarını düşürerek, istihdamı ve yatırımları desteklediklerini vurguladı. Şimşek, en yüksek gelir vergisi oranını yüzde 49,5’tan yüzde 35’e, en düşük oranı ise yüzde 22’den yüzde 15’e indirdiklerini hatırlattı. Kurumlar Vergisi oranını da yüzde 33’ten yüzde 20’ye düşürdüklerini ve yeni yatırımlarda bu oranın yüzde 2-4’lere kadar düştüğünü hatırlatan Şimşek, “Kurum kazançları üzerindeki vergi yükü açısından ise OECD ülkeleri arasında en düşük yüke sahip 7’inci ülkeyiz” diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek, Gaziantep’e yönelik projelere de değinerek, çalışanlara ucuz konut yapılmasını sağlamak için 5 buçukl milyon metrekarelik hazine arazisini TOKİ’ye devrettiklerini hatırlattı. 25 kilometrelik metro hattıyla şehir içi trafiği rahatlatacaklarını ifade eden Şimşek, Amanos Tüneli’ni açarak iş dünyasının rekabet gücünü artıracaklarını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *