ANASAYFA arrow right Güncel

1999 yılından önce yapılan kamu binaları ve hastaneler mutlaka kontrol edilmeli

1999 yılından önce yapılan kamu binaları ve hastaneler mutlaka kontrol edilmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.05
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.05
7 farklı üniversiteden 17 akademisyenin çalıştaya katıldığını söyleyen Çeliktürk, “Gaziantep’te bulunan yapı sektöründeki bütün dinamiklerin tam kadro çalıştaya katılması ve katkı vermesi mutlu etti” dedi
7 farklı üniversiteden 17 akademisyenin çalıştaya katıldığını söyleyen Çeliktürk, “Gaziantep’te bulunan yapı sektöründeki bütün dinamiklerin tam kadro çalıştaya katılması ve katkı vermesi mutlu etti” dedi

13 Ocak’ta düzenlenen Deprem Master Plan Çalıştayı hakkında Sabah’a açıklama yapan Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, çalıştayda güzel fikirlerin ortaya çıktığını belirterek, 1999 yılından önce yapılan kamu binalarının ve hastanelerin bir an önce kontrol edilmesi uyarısında bulundu. Çeliktürk, çalıştayda güzel fikirlerin çıktığını vurgulayarak, “Mühendisler, vatandaş ve kamuoyu olarak binanın üst yapısıyla ilgileniyoruz, ancak depremde en önemli şey binanın yapıldığı zemindir. Bunun ne kadar önemli olduğunu biz biliyorduk, fakat çalıştay sayesinde kamuoyu da öğrendi” ifadesini kullandı.
Önemli olan binanın yapıldığı zemin
Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri’nin Daire Başkanları’nın, konunun uzmanlarının, Gaziantep Valiliği’nin, AFAD’ın ve Meslek Odaları’nın çalıştaya katıldığını kaydetti.
Çalıştayın raporu ay sonunda çıkacak
Deprem Master Plan Çalıştayı’nın daha önce iki veya üç ilde yapıldığına dikkat çeken Çeliktürk, “Meslek odası olarak, akademik sorumluluğumuz bunu gerektiriyordu. Valimizle ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza oda olarak neler yapmamız gerektiğini ve akademisyenlerin nasıl destek vereceğini söyleyeceğiz. Gelen akademisyenler deprem planı konusunda ellerinden gelen her türlü katkıyı sunacaklar. Ay sonunda çalıştayın sonuçlarını rapor haline getirildikten sonra özetini paylaşacağız, gerekli yerleri bilgilendireceğiz” şeklinde açıklama yaptı.
Yeni Deprem Yönetmeliği
bakanlıktan onay bekliyor
Gaziantep’teki yapıların yüzde 65’inin plansız, projesiz ve mühendislik hizmeti almamış yapılar olduğunu bir kez daha hatırlatan Çeliktürk, mühendislik hizmeti almayan yapıların depreme dayanıklı olmasının beklenmemesi gerektiğine vurgu yaparken, yüzde 65’in dışında kalan yüzde 35’lik kısmında 1999 yılında önce yapıldığının altını çizdi. “1999’da çıkan Deprem Yönetmeliği’ne yeni diyorduk, ancak 2007 yılında yeni bir yönetmelik daha çıktı, şu anda yeni bir Deprem Şartnamesi daha yapıldı, yönetmelik hazır bakanlığa sunuldu ve onay bekliyor. Yeni yönetmelik çıktıktan sonra yapılara ve dayanıklılığına bakış açısı tamamen değişecek” diye açıklamalarda bulundu.
İmarı ve ruhsatı olmayan yerlere
imar affı verilmemeli
1999 yılından önce yapılan kamu binalarının ve hastanelerin bir an önce kontrol edilmesi tavsiyesinde bulunan Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Çeliktürk, bu kurumların güçlendirilmesi veya güçlendirilemiyorsa yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Başkan Çeliktürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Depreme dayanıksız yapılar için önce hukuki boyutunun halledilmesi lazım. Devlet babalığını yapacak, depreme dayanıksız mahallelerde oturan insanlara konut yapıp verecek ve bu şekilde depreme önlem alınabilir. Gecekondular plansız ve programsız yapılan yerler. Ayrıca imar affı olacaksa imarı ve ruhsatı olan yapılara olması gerekiyor. Hiçbir mühendislik hizmeti almayarak, imarı ve ruhsatı olmayan yapılara verilecek imar affı felakete sebep olur.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *