Gaziantep Üniversitesi’nde, Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon alanındaki destek programlarına yönelik “Ufuk Avrupa Sağlık Alanı ve MSCA Bilgi Günü” etkinliği düzenlendi.
GAÜN Teknopark tarafından düzenlenen program kapsamında, Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon alanındaki en büyük destek programı olan Ufuk Avrupa Programı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Etkinlikte; Sağlık Kümesi çağrıları, Kanser Misyonu, Avrupa ortaklık yapıları ve Marie Skłodowska-Curie Eylemleri (MSCA) ele alındı.
Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, bilimsel çalışmaların artık uluslararası iş birlikleri, ortak araştırmalar ve disiplinlerarası çalışmalarla daha güçlü hale geldiğini belirtti. Özellikle sağlık alanında yaşanan hızlı gelişmelerin üniversiteler ve araştırma kurumları arasındaki iş birliğini daha önemli hale getirdiğini ifade eden Doğan, araştırmacıların uluslararası proje ağlarında daha fazla yer almasının önemine dikkat çekti.
Ufuk Avrupa Programı’nın yalnızca bir finansman desteği olmadığını vurgulayan Doğan, programın üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel sektör arasında güçlü iş birlikleri kurulmasına katkı sunduğunu söyledi.
Gaziantep Üniversitesi olarak uluslararası proje geliştirme kapasitesini artırmaya önem verdiklerini kaydeden Doğan, “Üniversitemiz tarafından 2025 yılında Erasmus ve Horizon programları kapsamında toplam 19 uluslararası proje başvurusu yapılırken, 2026 yılında bu sayı Erasmus merkezî çağrıları, Erasmus Ulusal Ajans başvuruları, DIGITAL Europe ve Horizon programlarıyla birlikte toplam 51’e ulaştı.” ifadelerini kullandı.
MSCA programlarının özellikle genç araştırmacılar açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirten Doğan, genç akademisyenlerin ve doktora araştırmacılarının uluslararası araştırma ağlarında daha fazla yer almasının hem bireysel hem de kurumsal gelişim açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Programda, TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Müdürü Çağrı Yıldırım tarafından “Ufuk Avrupa Programı Genel Bilgilendirme”, TÜBİTAK Sağlık Kümesi Ulusal İrtibat Noktası Cansu Alanbay tarafından “Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi, Kanser Misyonu ve Ortaklıklar Çağrıları” ile TÜBİTAK MSCA Eylemleri Ulusal İrtibat Noktası Dr. Burcu Bahar Göğüş Doğan tarafından “Ufuk Avrupa MSCA Eylemleri Çağrıları” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Etkinlikte ayrıca proje geliştirme süreçleri, uluslararası konsorsiyum yapıları, başvuru hazırlıkları ve araştırmacılara sunulan destek mekanizmaları hakkında bilgi verildi. Haber Merkezi
