Üretici ve eti, sütü pahalı almak zorunda kalan tüketici kaybetti
Türkman, “Geldiğimiz an itibariyle azalan üretimden dolayı Tarım Bakanlığı et açığını kapatmak için yurt dışından hayvan ve et arıyor ancak bulamıyor. Peki suçlu üretici miydi, yoksa üreticiye had bildirmeye çalışan bürokrasi miydi, yoksa görmezden gelen siyasetçiler miydi? Peki kim kaybetti. Zarar eden üretici, eti, sütü pahalı almak zorunda kalan tüketici kaybetti, Türkiye kaybetti. Oysa kaybetmesi gereken bu kadar yanlış kararı veren karar vericiler kaybetmedi” serzenişinde bulundu.
Azalan üretim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu
Türkman, “Zarar eden, batan üretici kaderine terk edildi ve sektörden çıktı, üretim azaldı, azalan üretim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Hızını alamayan yetkililer üretici batıyor diyen, üreticinin hakkını savunmaya çalışan, üreticiler tarafından kapatılan Gaziantep – Nizip karayolunun oraya giderek açılmasını sağlayan ben ve yönetim kurulunu uyduruktan bahaneler ile Tarım ve Orman Bakanı, Bakan Yardımcısı ve Tarım Reformu Genel Müdürü imzasıyla Ocak 2023 tarihinde görevden alarak birliğe kayyım atadılar” hatırlatmasını yaptı.
Domates ihracatına yasak getirilmesiyle üreticilerin yol kapama eylemi yaptığını, eylem sonucunda ihracat yasağının kaldırıldığını hatırlatan Türkman, “Hak arama taleplerinden dolayı önlerinde saygıyla eğildiğim Antalya ve bölgesindeki Domates üreticilerinin talepleri normal karşılanıp 1 günde çözümlenirken, Gaziantepli üreticiler, çobanlar neden suçlu bulunmuştu. Yoksa İbn-i Haldun’un dediği gibi ‘Coğrafya kaderdir’ deyip küçükbaş hayvan üreticileri olarak kaderimize razı mı olmalıydık?” sorusunu sordu.
Türkman, “Türkiye’de domates fiyatları artmaya başlayınca 2 Mart tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Nisan tarihine kadar domatese ihracat yasağı getirdiğini duyurdu. Bu karar ‘Bin bir emek ve risk ile domates üreten üreticiler için zarar etmek’ demekti. Domates üreticileri seslerini duyurmak üzere 5 mart tarihinde Antalya-Kaş-Fethiye yolunu trafiğe kapattı. Kaymakam ve Belediye Bşk. yolu kapatan üreticilerin yanına gelerek "Yolu açın, ihracat yasağı kalkacak, kalkmazsa bizde geleceğiz size destek verip, beraber eylem yapacağız" dediler. Aldıkları söz üzerine üreticiler yolu trafiğe açtılar. Antalya ve bölge üreticileri, STK'ları, siyasetçileri, bürokrasisi bir oldu, tek ses, tek yürek oldular konu tarihinde bakanlar kurulunda görüşüldü ve domates ihracatı yasağı 7 Mart tarihinde kaldırıldı” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 16 Mart 2022 yılında küçükbaş erkek hayvan ihracatı yasağı getirdiğini hatırlatan Türkman, “Zarar eden üreticinin umut olan ihracatın da kapatılması kararı ‘Düşene bir tekme de sen vur’ misali gibi üretici düştüğü yerden kalkamaz oldu. Üretici ‘Feryat etti, batıyoruz, damızlık hayvanları kestiriyoruz, üretimi bırakıyoruz’ dedi ancak duyan olmadı. Çözüm üretmesi gerekenler, çözümsüzlük üretince; Türkiye’den yurt dışına yapılan küçükbaş hayvan ihracatının merkezi olan ve Türkiye küçükbaş hayvan piyasasında söz sahibi olan Gaziantepli üreticiler 6 Ağustos 2022 tarihinde Gaziantep Nizip karayolunu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Sorunun çözümü için çalışması gereken Gaziantep Valisi üreticiyi makamına çağırıp hesap soracağını ve beni yetkisi olmamasına rağmen görevden aldıracağını söyledi. Aynı gün 36 üretici karakola çağrılıp ifadeleri alınarak, bazılarına para cezaları kesildi” şeklinde konuştu.
Türkman, “Tarım ve Orman Bakanı, 7 Ağustos 2022’de Aksaray’da sektör toplantısında üreticiyi spekülatörlük yapmakla, hayvancılık sektöründe stok yapılamayacak olmasına rağmen üreticiyi stokçuluk yapmakla suçlayıp gereğinin yapılacağını belirtti. Bakanlık bürokrasisi ilgili yerlere yanlış bilgiler verdi. Sözde küçükbaş hayvancılık sektör temsilcileri Gaziantepli üreticileri, ihracatçıları baronlar diye suçladı, üreticiye zarar veren ESK’nın ette yüzde 25 indirim yapması kararından dolayı ESK’ya teşekkür etti. Gaziantep siyasetçileri ise görmedim, duymadım, bilmiyorum pozisyonu aldılar” dedi. Adem Kesenek