ANASAYFA arrow right Güncel

2.7 milyon seçmenin nasıl dönüşeceği henüz bilinmiyor

2.7 milyon seçmenin nasıl dönüşeceği henüz bilinmiyor
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2023 / 16.59
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2023 / 17.00
Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinde “Cehennemin kapılarını kapatacağız” iddiasıyla oy pusulasında yer alan Sinan Oğan'ın kendi seçmenini ‘pazarlık’ malzemesine dönüştürmesine, 2.7 milyon seçmenin nasıl cevap vereceği henüz bilinmiyor. Fakat, Artı Gerçek'e konuşan uzmanlara göre Oğan’a oy verenler, blok halinde Oğan’ın destek açıkladığı Erdoğan’a oy vermeyecek.

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, Oğan’ın kendisine oy vermiş kümenin en fazla yüzde 25’ini beraberinde götürebileceğini öngördüğünü söyledi.

Siyaset Bilimci Ali Çarkoğlu, hem Erdoğan'a hem de Kılıdçaroğlu'na tepkili olan Oğan seçmeninin iki negatif arasında daha az negatif olanı tercih edeceğini belirtti. Çarkoğlu, homojen olmayan bu kitlenin çok büyük fark olmamakla birlikte ikiye bölüneceğini savundu.

Yazar Tarık Çelenk de, Oğan seçmenin anti Erdoğan eksenli olduğunun atlanmaması gerektiğini ifade etti.

Sinan Oğan'ın Erdoğan’a destek açıklaması sonrası en çok merak edilen konulardan biri seçmenin Oğan’ın peşinden gidip gitmeyeceği oldu. MetroPOLL, Sinan Oğan’a oy vereceğini söyleyen seçmenin 2018 seçimlerinde kime oy verdiğini araştırdı. Araştırmaya göre; 14 Mayıs’ta Sinan Oğan’a oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 34,6’sı MHP, yüzde 24,4’ü İYİ Parti, yüzde 13’ü CHP, yüzde 12,9’u AKP ve yüzde 4,9’u 2018 seçimlerinde HDP’ye oy verdi.

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Siyaset Bilimci Ali Çarkoğlu, Oğan’a oy verenlere dair detaylı araştırma olmadığına dikkat çekti. Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesiyle birlikte İnce’ye oy vereceklerin de büyük oranda Oğan’a kaydığını belirten Çarkoğlu, Oğan’ın “Ben ne dersem seçmenim onu yapar” mantığının gerçekçi olmadığını sözlerine ekleyerek, seçmenin ‘pazarlık’ malzemesi yapılmasına da kesinlikle tepki vereceğini savundu.

Çarkoğlu, Oğan'a oy veren seçmen grubunun Erdoğan’ı istemediği için seçimi ikinci tura bıraktığına dikkat çekerek, Kılıçdaroğlu’na karşı da bir tepki olduğunu söyledi. Seçmen iki negatif arasında daha az negatif olanı tercih edeceğini ifade eden Çarkoğlu, Erdoğan karşıtlığı nedeniyle seçmenin Kılıçdaroğlu’na gitmesini mümkün görüyor.

Zafer Partisi ve Sinan Oğan'ın milliyetçi hassasiyetlerden dolayı Erdoğan’ın söylemine biraz daha yakın olduğunu savunan Çarkoğlu, “Bu söylemi devam ettirdikleri taktirde bunun doğal sonucu olarak seçmenin Erdoğan’a yönelmesi beklenir. Bu seçmen kümesinin tahmin edilmesi zor bir yanı var. Çok büyük fark olmamakla birlikte bu grup ikiye bölünecek ve en fazla yüzde 60-40 gibi dağılım olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü küme homojen değil” diye ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *