ANASAYFA arrow right Güncel

4,5 milyar insan temel sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor

4,5 milyar insan temel sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor
YAYINLAMA: 08 Nisan 2024 / 19.11
GÜNCELLEME: 08 Nisan 2024 / 19.11

7 Nisan Dünya Sağlık Günü … Yanlış politikaların faturası sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına kesildi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Yılmaz Sucu, “Pandemi ve 6 Şubat depremleri sağlık hakkı mücadelesinin önemini en yıkıcı şekilde gösterdi. Sağlık politikalarının yanlışlığı, halkın taleplerini değil, sermayeyi gözeten bu sağlık sistemin faturası sağlık hakkından yoksun bırakılan haklara ve sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına kesildi” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık Ekonomisi Konseyi’nin, en az 140 ülkenin sağlığı anayasalarında bir insan hakkı olarak tanıdığını tespit ettiğini dile getiren Sucu, “Ülkeler, halklarının sağlık hizmetlerine erişim hakkını güvence altına alacak yasaları çıkarmıyor ve uygulamaya koymuyor. Bu tespit, 2021 yılında en az 4,5 milyar insanın, yani dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanamadığı gerçeğini destekliyor” ifadelerini kullandı.

Sucu, “Emperyalist savaşların binlerce canı alması, doğa talanının sömürge madenciliği üzerinden en yoksul ülkeleri sömürmesi, değil temiz,  suya, temiz havaya, nitelikli beslenme ve barınmaya sahip olamayan milyonlarca insanın talepleri dünya genelinde göz ardı edildi. Sağlık fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir der DSÖ. Ancak bu iyilik halinin ve sağlık hakkının tüm dünyada konuşulduğu dönem Covid-19 pandemisi” açıklamasını yaptı.
Halkın sağlık hakkı mücadelesini yürüten örgütümüz açısından bu yılın teması çok önemli
En temel yaşamsal taleplerin yanında toplumsal cinsiyete duyarlı toplum, insan onuruna yakışır iş koşulları ve ücret talebi, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, savaşsız sömürüsüz bir dünya talebinin de sağlık hakkı kavramının içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunan Sucu, “Yıllardır sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin talepleri ve hakları ile birlikte halkın sağlık hakkı mücadelesini yürüten örgütümüz açısından bu yılın teması çok önemli. Çünkü nitelikli, erişilebilir, parasız ve anadilinde sağlık hakkı taleplerimiz halkların yaşamlarından, gözlem ve deneyimlerinden geldi” hatırlatmasını yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Yılmaz Sucu, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Sağlığa, insan haklarına dayalı bir yaklaşım, ülkelerin haklarla uyumlu, etkili, cinsiyet dönüştürücü, entegre, hesap verebilir sağlık sistemleri geliştirmesini ve suya ve sanitasyona erişim gibi sağlığın temel belirleyicilerini iyileştiren diğer halk sağlığı önlemlerini uygulamasını taahhüt eder. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak yıllardır yürüttüğümüz sağlık ve sosyal hizmet emeği mücadelesinin halkların sağlık hakkı mücadelesinden bağımsız olamayacağının bir kez daha altını çiziyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *