ANASAYFA arrow right Güncel

Adalet duygusu çok ağır yara aldı

Adalet duygusu çok ağır yara aldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Ali İsmail Korkmaz davasının sonucunu değerlendirirken, “Yargıcephesinde değişen birşey yok” yorumunu yaptı
Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Ali İsmail Korkmaz davasının sonucunu değerlendirirken, “Yargıcephesinde değişen birşey yok” yorumunu yaptı
Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, son duruşmada mahkeme, Ali ismail Korkmaz'a yönelik eylemi kasten yaralama olarak nitelendirip, kasten yaralamanın sonucunda ölüm meydana gelmesi nedeniyle ağırlaşmış haliyle ceza verdiğini belirterek, "Başından sonuna kadar izlediğimiz davanın sonucu böyle olmamalıydı. Adalet duygusu, çok ağır yara almıştır. Verilen karar, kamuoyu vicdanını asla tatmin etmemiştir" dedi.
Av. Şarklı, adalet sistemini eleştirdiği sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bir kez daha görüldü ki, Türkiye demokrasisinin önündeki en büyük sorun, statükocu ve sürekli güç kimdeyse ona göre şekil alan ve eğilen yargı sistemidir. Mahkeme bundan önce olduğu üzere kamu görevlilerinin sanık olduğu dosyalarda adaletin tecellisini gerçekleştirmek yerine klasik devlet refleksiyle hareket etmiş ve kendi memurunu her zamanki gibi korumuş, onları ödüllendirilmiş,yeni cinayetlere cevaz vermiştir.Ancak,yargı alnına bir kara leke daha eklenmistir.28 Şubatta askerleri elleri kabarıncaya kadar alkışlayanlar,bugün gücü temsil ettiklerine inandıkları iktidarı aynı şekilde desteklemektedirler.Cizre’de 12 yaşında çocuğu öldüren,Eskişehir’de 19 yaşında genci öldüren eller, işte bu zihniyete sığınmakta ve buradan güç almaktadır.Yargı, tüm iktidarlara karşı bağımsız ve tarafsız durmadığı sürece de bu cinayetler seri şekilde işlenmeye devam edecektir

Adalet tarihinde bir ilk
Kayseri 3.Ağır Ceza Mahkemesinde Ali İsmail Korkmaz dosyasının karar duruşması, dün yapıldı. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, demokratik kitle örgütleri temsilcileri, Adana, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir,Gaziantep,Hatay,İstanbul ve Mersin Baro Başkanları, çok sayıda avukat,milletvekilleri ve konuya duyarlılık gösteren yurttaşların katılımıyla gerçekleşti.
Şarklı, “Mahkeme başkanı kararı açıklamadan önce '’verilecek olan kararı bu şekilde değerlendirdiklerini, insanların farklı düşünebileceklerini, eleştirmek isteyenlerin salon dışında, demokratik bir şekilde eleştiri haklarını kullanabileceklerini’ dile getirdi.Kararın açıklanmasından sonra heyetin önünde bulunan polis memurları tarafından şemsiyeler açılmış ve heyet koşarak salondan çıkmıştır.Şemsiye açılması da adalet tarihinde bir ilk olan yönüyle kayıtlara geçmiştir (!)" diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de
dahil tüm hukuki yollar devam edecekt

Birden çok kişinin odunlarla, polis copuyla, tekmeyle Ali İsmail Korkmaz'a yönelik eylemi , kasten yaralama olarak nitelendirildiğini belirten Av. Şarklı, "Tekmelerle, odunlarla, coplarla vuranların kastının, yaralama olduğunu nitelemek gerçekten çok düşündürücü ve üzücüdür. Savcılık makamının eylemi kasten adam öldürme olarak nitelemesi doğru ve yerindedir. Ancak mahkeme heyeti, mütalaayı da dikkate almamıştır. Hiç olmazsa TCK 21.maddesinin 2.fıkrasında düzenlenen 'olası kast ile adam öldürme' olarak nitelendirilmesi gerekirdi. Yerel mahkeme kararını verdi. Bundan sonra temyiz süreci başlayacaktır. Dileğimiz ; adalet duygusunun çok ciddi yara aldığı ve vicdanları kanattığı bu karardan, Yargıtay sürecinde dönülmesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil tüm hukuki yollar devam edecektir" şeklinde konuştu.
Güvenlik kuvvetleri ve
onların işbirlikçisi olan esnaf

Başlangıçtan itibaren inkar edilen, ''Arkadaşları yapıyor, sonra da polisin üzerine atıyorlar'' denilen, kanıtların karartılması için her şeyin yapıldığını anımsatan Av.Şarklı, "Güvenlik kuvvetleri ve onların işbirlikçisi olan esnaf (!) olan vatandaşın birlikte gerçekleştirdiği ancak Eskişehir Barosuna kayıtlı meslektaşlarımızın titiz ve özverili çalışmaları sonucunda yargılama aşamasına geldi. Bu dosyada sözde güvenlik de sağlanamayacağı gerekçesiyle dosya Eskişehir'den Kayseri'ye nakil oldu. Her duruşmada Kayseri'de olağanüstü güvenlik önlemeleri alındı. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine, avukatlara ve duyarlılık gösteren yurttaşlara her türlü zorluğun çıkartıldığı,bütün bunlara rağmen adalete inanan insanların 'acaba' dedikleri bir dönemde verilen bu karar son derece üzücü" şeklinde görüş belirtti.

Tüm katılımcılara polis tarafından
biber gazı atılmasını anlamak zor
Duruşma sonrasında Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, avukatları, baro başkanları,demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve yurttaşlarla birlikte basın açıklaması yapıldığı sırada kararın talihsizliği,vicdanları tatmin etmemesi gibi nedenlerle bazı yurttaşlar tarafından adliyeye doğru yönelme olduğunu, ancak bu durumun asla şiddete dönüşmediğini ve kamu düzenini bozmaya yönelik olmadığını vurgulayan Av. Şarklı, "Polis Vazife ve Yetki Yasasının 16.maddesinde polisin ,direnmenin mahiyetine ve derecesine göre zor kullanma yetkisi bellidir. Bir kaç kişi adliyeye yönelmiş ancak, bizler de dahil tüm katılımcılara polis tarafından biber gazı atılmasını anlamak zor. AİHM kararlarına göre de kimyasal silah sayılan ve insanların sağlığı üzerinde önemli etki yapan bu gazın uygulanması nedeniyle, bir arbede yaşanmış,basın açıklaması yapanlar ve katılanlar sağa sola savrulmuşlardır. Avukatlar olarak adliyeye girmek istediğimiz sırada adliyeye giriş yapacağımız kapı da kapatılıp, açılmadı. Gaz nedeniyle çok sayıda yurttaş ve avukat sağlık sorunları yaşadı.Gaz kullanımını gerektirecek düzeyde bir durum yokken,güvenlik kuvvetleri bir kez daha Gezi Olaylarında kendilerine yön verenlerden aldıkları destekle, yurttaşa bu durumu reva gördüler. Verilen karardan doğan mağduriyetin üzerine,bir de güvenlik kuvvetlerinin terörü eklenmiş yaşadığımız olayla ilgili olarak Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na 22/01/2015 tarihinde TCK 94 md.de düzenlen İŞKENCE ve TCK 86 md.de düzenlenen KASTEN YARALAMA’dan dolayı ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" şeklinde konuştu.Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *