ANASAYFA arrow right Güncel

AİHM yine Türkiye’yi mahkum etti

AİHM yine Türkiye’yi mahkum etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Türkiye’nin, tazminat ve mahkeme masrafları olarak toplam 101 bin 515 euroyu ödemesine hükmetti
Türkiye, ihlal gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) büyük tazminatlara mahkum olmayı sürdürüyor. AİHM, son olarak sonuçlandırdığı dört ayrı davada Türkiye’nin, tazminat ve mahkeme masrafları olarak toplam 101 bin 515 euroyu ödemesine hükmetti. 

Fransa’nın Strazburg kentinde faaliyet gösteren Mahkeme, söz konusu dört dava arasında en büyük tazminatı Yehova Şahitlerine ilişkin “Buldu” davasında belirledi. 
Mahkeme, “vicdani ret” gerekçesiyle askerlik yapmayı reddettikleri için dört Yehova şahidinin 2008 yılında yaptığı şikayet üzerinde açılan davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin insanlık dışı muamele, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü ile adil yargılamaya ilişkin maddelerinin ihlal edildiği kararına verdi. 
Bunun üzerinde mahkeme, söz konuşu dört Türk vatandaşına tazminat olarak ve mahkeme masrafları için toplam 57 bin 650 euronun ödenmesine hükmetti.
AİHM, 2005 yılında askerlik yaparken intihar eden Ferit Aktepe’nin yakınlarınca 2007’de yaptıkları başvuru ile ilgili davada “yaşama hakkı”nın ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’yi, maddi ve manevi tazminat ile mahkeme masrafları olarak Aktepe’nin anne ve babası, kardeşleri ile büyük anne ve büyük babasına toplam 23 bin 365 euroyu ödemeye mahkum etti. 


Yasa dışı örgüt üyeliği ve cinayeti de içeren silahlı eylemlere katıldığı gerekçesiyle hakkında verilen müebbet hapis cezasını halen Kocaeli’de çekmekte olan Yüksel Yiğitdoğan’ın gözaltında iken ağır işkenceye uğradığı savları ile ilgili AİHM’de açılan davada Türkiye haksız bulundu. 
Mahkeme, kötü muamele, etkin olmayan soruşturma gibi ihlallerin gerçekleştiği hükmünü vererek 16 bin euro tutarında manevi tazminat belirlerken mahkeme masrafları olarak da 2 bin euronun ödenmesine de karar verdi. 


Gözaltında iken yapılan sorguda avukat bulundurulmaması da, Türkiye’ye ceza getirdi. AİHM, uyuşturucu kullandığı belirtilen bir tıp öğrencisi ile ilgili Eryılmaz davasını sonuçlandırırken manevi tazminat olarak bin 500, mahkeme masrafları olarak ise bin euronun ödenmesine hükmetti.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *