ANASAYFA arrow right Güncel

AİHM’e en fazla başvuru Türkiye’den

AİHM’e en fazla başvuru Türkiye’den
YAYINLAMA: 23 Nisan 2024 / 19.55
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2024 / 19.55

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2023 yılı istatistikleri raporuna göre en yüksek başvuru sayısına sahip ülke Türkiye oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2023 yılı istatistikleri raporunu açıkladı. 2023 yılında AİHM’e yapılan 68 bin 450 dava başvurusunun 23 bin 397'i Türkiye’ye ait.

En fazla başvuru 'adil yargılanma hakkının ihlali' ve 'güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali' konularında

Bu davaların da büyük çoğunluğunu ise 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası yapılan başvurulardan oluşturuyor. Türkiye 2023 yılında en çok 'adil yargılanma hakkının ihlali' ve 'güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali' konularında mahkum edildi.

AİHM’e yapılan 68 bin 450 dava başvurusunun 23 bin 397'i Türkiye’ye ait

Ülkemizi 12 bin 450 dava ile Rusya takip ederken, en çok başvuru sayısına sahip üçüncü ülkeyse 8 bin 750 dava ile Ukrayna olarak kayıtlara geçti. Diğer taraftan ise mahkeme, bekleyen tahsisli başvuru stoku bir önceki yıla göre 74 bin 650'den 68 bin 450'ye geriledi.

Türkiye’nin hak ihlalleri konusunda sicili kabarık

Türkiye’den en fazla 'adil yargılanma hakkının ihlali' ve 'güvenlik ve özgürlük hakkının ihlali' konusunda başvurunun yapılmasının ülkemizde adil bir yargılanmanın olmadığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Av. Bülent Duran, “Yürütülen tüm usul hukuku ve yargılamalar hak ihlallerini ortaya koyuyor. Bundan dolayısıyla Türkiye’nin sicili kabarık. Mahkemeler, göz göre göre kanununa, usul hukukuna ve Anayasaya aykırı kararlar verdiler. Bu nihayetinde karşılığını AİHM’de karşılık buldu. Şaşılacak bir durum değil” dedi.

Güvencesiz kanuni hakların tanınmadığı bir ülke ile karşı karşıya kaldık

İnsan hakkı ihlalinin fazla olmasının şaşırtıcı bir tarafının olmadığını dile getiren Duran, “2016 yılından sonra adil yargılanma ihlali ile karşı karşıya kaldık. İnsanlar örgütlenme özgürlüklerini kullandıkları için üye oldukları derneklerden Sivil Toplum Kuruluşlarından bir günde ihraç edildiler ve yasa dışı örgüt üyesi oldular. Bu yüzdende güvencesiz kanuni hakların tanınmadığı bir ülke ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

Birçok mağduriyetler yaşandı

Hak ihlallerinde hak arama alanlarının mahkemeler olduğunu dile getiren Duran, “Mahkemelere gidildiğinde adil ve etkin yargılamalar etkin yapılmamasından kaynaklı olarak insanlar haklarını alamadılar. İnsanlar işlerine dönemediler, aklanma haklarını kullanamadılar ve hukuka aykırı kaldıkları tüm tabii tüm eylemlerden dolayı mahkemelere gidemediler ve engellemelerle karşılaştılar. Yargılandıkları mahkemelerde hukuka uygun talepleri reddedildi, hukuka aykırı yargılandılar. Bu da birçok mağduriyetlere neden oldu” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *