ANASAYFA arrow right Güncel

Akıl alır gibi değil! 2018 yılına kadar çevreyi kirletme izni var

Akıl alır gibi değil! 2018 yılına kadar çevreyi kirletme izni var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan Santralleri'ne çevreyle ilgili mevzuatlara uygunluğun sağlanması amacıyla 2018 yılına kadar süre tanındı.
Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan Santralleri'ne çevreyle ilgili mevzuatlara uygunluğun sağlanması amacıyla 2018 yılına kadar süre tanındı.
Türkiye'nin en büyük linyit kömürü rezervine sahip Afşin-Elbistan bölgesindeki A ve B termik santralleri, çevreye verdiği zarar dolayısıyla defalarca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından idari para cezasına çarptırıldı.
Geçtiğimiz 10 yılda çevreye 38,7 milyon ton kül, 117,4 milyon ton karbondioksit, 5,8 milyon ton kükürt gazı, 0,28 milyon ton azot gazı yaydı; bunun yanı sıra 23 milyon ton toryum ve 56,7 ton uranyumu çevreye bırakan A Termik Santrali'ne Ocak 2013 tarihinde kesilen son cezanın miktarı 160 bin TL.
2013 Mart ayında yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu'ndaki 'idari para cezası yazılamaz' hükmü de en çok Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ni ilgilendiriyor.Öyle ki, daha önceki yıllarda da elektro filtrelerindeki arızalar sebebiyle çevreye kül salınan A Termik, geçtiğimiz haftalarda da aynı konuyla gündeme geldi. Enerji sektörüne sağladığı katkı kadar çevreye verdiği zararla da konuşulan, mekanik ömrünü tamamlayan santralin ceza verilemeyecek kurumlar listesine dahil edilmesi kanundaki en dikkat çekici nokta olarak değerlendiriliyor. 30 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'deki Elektrik Piyasası Kanunu'nun geçici 8.maddesişu şekilde: "EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarına ve 4046 sayılı kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerine, bunların özelleştirilmeleri halinde de geçerli olmak üzere, çevre mevzuatına uyumuna yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi ve çevre mevzuatı açısından gerekli izinlerin tamamlanması amacıyla 31/12/2018 tarihine kadar süre tanınır. Bu sürenin üç yıla kadar uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu süre zarfında ve önceki dönemlere ilişkin olarak bu gerekçeyle, EÜAŞ veya bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarında ve 4046 sayılı kanun kapsamında oluşturulacak kamu üretim şirketlerinde, bunların özelleştirilmeleri halinde de geçerli olmak üzere, elektrik üretim faaliyeti durdurulamaz, idari para cezası uygulanmaz."
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Bşk. Prof. Dr. Murat Tuncer, bölgedeki tehlikeye dikkat çekiyor. Tuncer'e göre santralin havaya saldığı toz kükürtdioksit yüzünden önümüzdeki yıllarda kanser vakalarında artış görülecek.Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Mehmet Şahin de bölgedeki kirliliğin boyutunu Çernobil'deki faciadan 100 kat daha tehlikeli görüyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *