ANASAYFA arrow right Güncel

Antepfıstığı üretiminde istenen yerde değiliz!

Antepfıstığı üretiminde istenen yerde değiliz!
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.11
Fıstıkta üretim artışının ancak üreticiye geleneksel alışkanlıklarını bıraktırmakla mümkün olabileceği, ancak tarımda dönüşüm sağlamanın uzun zaman aldığı belirtildi… Tarım alanlarının 100-120 bin hektarlık kısmında fıstık yetiştiği ifade edildi


Fıstığa kendi adını verin Gaziantep’in 60 bin tona yakın rekolte ile Türkiye üretiminin yarısını karşıladığı belirtilirken, Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Gaziantep, Antepfıstığı üretiminde istenen yerde değil” dedi.

Yeni bahçeler daha verimli
araziler üzerine kuruluyor
Gaziantep’in geleneksel fıstık yetiştirme alışkanlığının melengiç ve benzeri ağaçların aşılanması şeklinde olduğu ve bu yöntemin üretimde verimin istenen düzeyde olmasını engellediği söyleyen Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, “Oysa son yıllarda aşılı, tüplü, tüpsüz Antepfıstığı fidanı yetiştirilerek üreticiye dağıtılıyor. Önceki bahçelerin çoğunluğu 3.-4. sınıf araziler üzerine kurulu. Oysa yeni açılan bahçeler 1. ve 2. sınıf daha engebesiz ve sulanabilir araziler üzerine kuruluyor” şeklinde açıklama yaptı.

Toprak sürülürken fıstığın
alt dallarına zarar verilmesi
verimi düşürüyor

Tarımda dönüşümü sağlamanın çok zor olduğunu, üreticiyi geleneksel alışkanlıklarını bıraktırmanın zaman aldığını kaydeden Yılmaz, “Fıstıkta verimi artırmak için özel bir ekip oluşturduk. Gaziantep genelinde 40 bahçe seçerek, inceleme yaptık. Budamadan, ilaçlamaya, gübrelemeye kadar çiftçiye eğitim vermeye çalışıyoruz. Üreticinin elinde bahçe traktörü olmadığı için büyük traktörle sürüm yapılıyor. Bu sırada fıstık ağacının alt dallarına zarar veriliyor. Alt dallar zarar görünce, toprağın güneşle teması artıyor ve bu da verimi olumsuz etkiliyor. Oysa sürümün bahçe traktörüyle yapılması lazım. Ancak işletmeler küçük yapılı olduğundan herkes kendi bahçesi için bir bahçe traktörü alamıyor. Eğer alt dallara zarar verilmese üretim yüzde 50 artar.” diye konuştu.

Hibe desteği ile 7-8 tane
fıstık işleme tesisi kuruldu
Yılmaz, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında Antepfıstığı işleme tesislerinin yatırım bedelinin yarısı verilerek desteklendiğini açıklarken, “Bu program, tarım ürünlerini, işleyen, paketlen, teknolojisini yenileyen, kapasitesini artıran, yarım kamış tesisini tamamlamak isteyenlere veriliyor. 600 bin liraya kadar olan tesisin parasının yarısını karşılıyoruz. Gaziantep’te hibe desteği ile 38 projeye destek verildi. Bu sen 62 projenin 40’ı tamamlandı. Bunların içinde 7-8 tane fıstık işleme tesisi bulunuyor” dedi. Yılmaz bu yıl 10 bin tüplü Antepfıstığı üretileceğini, fıstıkta mahsul alma süresinin 7-8 sene olduğunu sözlerine ekledi.SHA





Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *