ANASAYFA arrow right Güncel

Antep’te de esnek mesai sistemine geçilmeli

Antep’te de esnek mesai sistemine geçilmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Okulların açılması ile birlikte şehir yoğun bir trafik akışına sahne doluyor. Tek çözümün, “esnek mesai sistemi”
Okulların açılması ile birlikte şehir yoğun bir trafik akışına sahne doluyor. Tek çözümün, “esnek mesai sistemi” ne geçilmesi olduğu ifade ediliyor. Antep’te esnek mesai sistemine geçilmesi gerekiyor. Büyükşehirlerde bu sistem var. Örneğin İstanbul’da Ankara’da bu sistem var. Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, “Örneğin resmi dairelerin bir kısmı 08.30 okulların bir kısmı saat 09.00’da başlasa, şehir merkezindeki 2 bin araç o saatte hareket halinde olmayacaktır ve bölünecektir” dedi..
Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, “Okulların açıldığı ilk gün trafiğe 5-6 bin araç çıktı. Nedeni ise öğrenci velileri öğrencileri ilk gün çocukları servise vermediler. Kendileri, götürdüler. Servise kayıt yaptırdılar, çocuklarını ilk gün izlediler. O yüzden bir yoğunluk oldu, ama bugünlerde yine normal seyrine döndü” diye konuştu.

Yıllar önce bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Özcan, “Şehir sabah saat 06.00’da uyanıyor, saat 08.00’e kadar hareketli, bizimde servislerimiz saat 06.00’da başlıyor, saat 08.00’e kadar yoğunluk devam ediyor. Yani iki saat içerisinde bin 300 araç trafikte. Biz bunu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir Belediyesine söylemiştik. Okulların saatini yaymamız gerekiyor. Örneğin 1300 araç 07.00 ile 08.00 arası hareket halindeyken bir kısmını saat -08.45’e veya 09.00’a aldığımız zaman servislern yüzde 50’si azalacaktır. Bu da trafiğin rahatlaması demektir. 750 servis aracımız kayacaktır. Bunun yanı sıra en az bin veli aracı da o saate kayacaktır. O zaman trafik rahatlayacak ve şehir nefes alacaktır. Bunun çözümü budur, başka çözümü yoktur” dedi.

Araçlar trafiğe saat 09.00 da çıkar
Özcan, “Bütün araçlarımızın servis saati 09.00’da biter. Sürücüler şirketlerine, evine veya araç bakımına gider. Saat 09.00 ile 11.00 arası hiçbir servis trafikte olmaz. Antep’te esnek mesai sistemine geçilmesi gerekiyor. Büyükşehirlerde bu sistem var. Örneğin İstanbul’da Ankara’da bu sistem var. Örneğin resmi dairelerin bir kısmı 08.30 okulların bir kısmı saat 09.00’da başlasa, şehir merkezindeki 2 bin araç o saatte hareket halinde olmayacaktır ve bölünecektir. Yani 07.00 ile 08.00 arası servislerin yüzde yüzü trafikte. Bu sayıya öğrenci velilerinin araçları ve öğretmenlerin araçları da katıldığı zaman bu sayı çok artıyor. Gaziantep’te 400 bin üzerinde trafiğe kayıtlı araç var. Bunun yanı sıra Suriyeliler’in araçları da var. Yollarımız yetersiz” dedi.

Şoförler trafik açısında yeterince bilgilendiriliyor mu?
Özcan, “Trafik açısından, sola dönüşlerde bilgilendiriliyor. Bizim genel olarak her ay yaptığımız eğitimimiz var. Kuralları ve ne yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Zaten bizim esnafımız profesyonelleşmiş. Biz yine de eğitimden geçiririz. Öfke kontrolü, çocuk psikolojisi, güvenli araç sürüşü, ilk yardım gibi konular üzerinde il trafik müdürü, jandarma ve zabıta eğitim veriyor. Bunların ayrı ayrı eğitimleri olur. Bizim servis araçları gibi kontrole tabi olan başka meslek yok. Eğer araç “S” plakaysa sürücünün de özel güzergah izin belgesi varsa, bu adam yüzde yüz güvenlidir. Bu hiç bir toplu taşıma araçlarında yok. Sadece bizlerde var” diye konuştu. Haber / Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *