ANASAYFA arrow right Güncel

Antep’te işsizlik ülke ortalamasının üzerinde

Antep’te işsizlik ülke ortalamasının üzerinde
YAYINLAMA: 16 Nisan 2024 / 19.04
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2024 / 19.04

Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayı iş gücü istatistiklerini açıkladı. 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı şubat ayında bir önceki aya göre 109 bin azalışla 3 milyon 78 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 8,7 seviyesine düştü

Gaziantep’te işsizliğin ülke ortalamasının üstünde olduğuna dikkat çeken Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, “Özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut çalışan sayısı azalıyorsa işsizlik artıyor demek. OSB’de çalışanları ücretsiz izne gönderiyorlar. Çalışanların maaşlarını ödemekte güçlük çeken firmaların olduğunu duyuyoruz. Bu rakamın ilerleyen zamanlarda daha da artmasından endişe ediyoruz. O nedenle ekonominin bir an önce toparlanması gerekiyor” vurgusu yaptı.

Vatandaş, iş bulmaktan umudunu kesti

İşgücü şubat ayında bir önceki aya göre 38 bin kişi artarak 35 milyon 501 bin kişiye ulaşırken, işgücüne katılma oranı ise aynı seviyede kaldı. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,7 kadınlarda yüzde 36,6 olarak kayda alındı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puan azalışla yüzde 15,6 seviyelerine geriledi. 

Kişi İş-Kur’a gidip iş başvurusu yapmayınca işsiz olarak sayılmıyor

Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, “İşsiz vatandaşlarımız artık iş bulmaktan umudunu kesmiş durumda. Bundan dolayı kişi İş-Kur’a gidip iş başvurusu yapmayınca işsiz olarak sayılmıyor” dedi.

Tüik’in rakamları gerçeği yansıtmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Göçmen, “İşsizlik rakamlarını iş gücü nüfus sayımızı göre belirlesek o zaman işsizliğin düştüğünü değil yükseldiğini göreceğiz. Görünen o ki İş-Kur sadece kendisine başvuru yapanları değerlendiriyor. Dolayısıyla bu da işsizliğin düşük çıkmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Gençler arasındaki işsizlik en az yüzde 30 dolaylarında

Türkiye’de geniş tanımlı işsizliğinde 7 milyon civarında olduğunu dile getiren Göçmen, “Genç işsizlikte rakamların yüzde 15 civarında olduğu görülüyor, ancak bu da gerçeği yansıtmıyor. Sokakta gezen her iki gençten biri işsiz. Eğer gençler iş bulabiliyor olsa idi yurt dışına gitmek istemezlerdi. O nedenle ülke genelinde gençler arasındaki işsizlik en az yüzde 30 dolaylarında” açıklamasını yaptı.

Vatandaşın artık dayanacak ne gücü kaldı ne de dermanı

İşsizliğin azalmasını üretimin artmasına bağlı olduğunu dile getiren Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üretim artarsa istihdam artar, istihdam artarsa işsizlik azalır. Her şey üretime bağlı. Ülke ekonomisi istenildiği gibi gitmiyor. İlerleyen zamanlarda büyük sıkıntıların bizi beklediğini görmek için kahin olmaya gerek yok. Merkez Bankası 2023 yılı için 818 milyar lira zarar açıkladı. Görünen köy kılavuz istemez misali, ekonominin daha da kötüye gittiğini görüyoruz. Eninde sonunda acı reçeteyi tadacağız. Vatandaşın artık dayanacak ne gücü kaldı ne de dermanı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *