Uzman Psikolog İlknur Bay, “Gaziantep’te madde bağımlısı sayısı oldukça yüksek. Bu sebeplerden ötürü kurumlar yetersiz kalıyor. Şehirde bu konu ile ilgili sıkça ve mümkün oldukça her yerde eğitimler verilmeli. Halk bilinçlenmeli. Diğer türlü bu illetten kurtulmak çok mümkün görünmüyor” şeklinde konuştu.
Madde bağımlılığın tedavisi oldukça zor ve emek istiyor
Gaziantep’ te uyuşturucu madde ile mücadelede rol alan çok başarılı kurumlar olduğuna dikkat çeken Bay, “AMATEM, Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlısı Sokak Çocukları Rehabilitasyon Merkezi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi. Hepsi bu alanda çalışan kurumlar. Ancak madde bağımlılığın tedavisi oldukça zor ve emek istiyor” açıklamasını yaptı.
Gençler, manevi değerlerden iyice uzaklaşıyorlar
Bay, “Gençler arasında alkolizm, kumar, gece hayatı vs. gibi durumlarında varlığıyla manevi değerlerden iyice uzaklaşıyorlar. Manevi ahlaki boyutunu kaybeden insan bencil bir düşünce yapısına sahip oluyor. Bağımlılıklar sadece kişinin kendisine değil, çevresine de zarar vermesi anlamına gelir. Ancak kişi bunu düşünmez. Çevresinden de sorumlu olduğunu kabul etmez. Oysa bizim toplumumuz birbirine karşı sorumlu olduğunu bilen bir toplumdu. Son zamanlarda Gaziantep’te bunun değiştiğini görüyoruz” tespitinde bulundu.
İnsanlar birbirine özenli davranmıyor
İnsanların birbirine özenli davranmadığını sözlerine ekleyen Bay, “İnsanı her türlü ahlaki değerden uzaklaştırarak onu bir hayvanla aynı durum getirmeyi amaçlıyor uyuşturucu tekeli aslında. Aile ilişkilerini bozup kişiyi yaptıklarını düşünmekten ve bunu engelleyebilecek insanlardan uzak tutuyor. Öncelikli olarak kişinin madde ile karşılaşmasının ciddi anlamda önlenmesi gerekiyor. Gaziantep’te maddeyi bakkalda bile bulabilirken bu çok zor” ifadelerini kullandı.
Uyuşturucunun psiko aktif etki gösteren maddeler olduğunu söyleyen Bay, “Madde bağımlılığı kişinin bir maddeyi iradesi dışında almak zorunda kalması veya alınan maddeye karşı arzu veya açlık oluşmasından ötürü o maddenin kişi tarafından devamlı olarak kullanılmasıyla ortaya çıkan bir beyin hastalığı. Toplumda uyuşturucunun bütün sorunları çözdüğü yönünde yanlış bir inanışın olması sebebi ile insanlar uyuşturucuya yönelebiliyor” dedi.
Çoğu zaman sıkıntılardan ve korkulardan kurtulmak için kişiler uyuşturucuya yönelebiliyor
Çoğu zaman sıkıntılardan ve korkulardan kurtulmak için kişilerin uyuşturucuya yönelebildiğini hatırlatan Bay, “Uyuşturucu maddeye en çok gençler yöneliyor. Bu durumun bazı sebepleri; uyuşturucunun geçici olarak keyif vermesi, gençlerin aile ve çevre baskısına uyuşturucuyu başkaldırma olarak görmesi, uyuşturucunun öğrenmeyi kolaylaştırdığına dair yanlış inanç, sosyal ilişkileri artırdığı yanılgısı ve Gaziantep’te kolaylıkla elde edilebiliyor olması” hatırlatmasını yaptı.
Uyuşturucu kullanımı dozu ayarlanamadığında koma ve ölümle sonuçlanıyor
“Uyuşturucu kullanımı dozu ayarlanamadığında koma ve ölümle sonuçlanıyor” ifadelerini kullanan Uzman Psikolog Bay, “Uyuşturucunun bağımlılık yapabilmesi için sadece bir kaç defa kullanılması yeterli. Amfetamin bilinen en eski sentetik grubuna giren uyuşturucu maddelerden. Amfetaminin fizyolojik ve psikolojik etkileri şu şekildedir; kusma, kilo kaybı, solunum problemleri, beyin kanaması, yüksek kan basıncı, hızlı konuşma, terleme, titreme, heyecan, uykusuzluk, çabuk sinirlenme, halüsinasyonlar, tedirginlik. Amfetaminin kullanımı durdurulduğunda dikkatli olunması gereken çok önemli bir husus vardır. Ciddi bir depresyon hali getirebilir ve intihar ile karşılaşılabilir” vurgusu yaptı.