ANASAYFA arrow right Güncel

Asgari ücretli, işçi ve emekçiler yine yoksulluk içinde yaşayacak

Asgari ücretli, işçi ve emekçiler yine yoksulluk içinde yaşayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 2015 yılı için belirlenen asgari ücretin, işçi ve emekçileri yine yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum edeceğini belirtti.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 2015 yılı için belirlenen asgari ücretin, işçi ve emekçileri yine yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum edeceğini belirtti.
HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, asgari ücretlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 2015 yılı için belirlenen asgari ücretin, işçi ve emekçileri yine yoksulluk ve sefalet içinde yaşamaya mahkum edeceği belirtildi. Açıklamada, yeni asgari ücretin açlık sınırının altında belirlendiği vurgulanarak, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na rapor veren TÜİK’in bir kişinin asgari geçimi için bin 424 lira 70 kuruşa ihtiyacı olduğunu bildirmiştir. Açıklanan yeni asgari ücret ise Asgari Geçim İndirimi dahil 949 TL’dir” denildi.
Hükümet’in, ülke ekonomisinden bahsederken sürekli durumun ne kadar “iyi” olduğundan söz ettiği ifade edilen açıklamamda şunlar kaydedildi:
“Yapılan Saraylara, Saraylara harcanan kaynaklara bakıldığında, ülke ekonomisinin büyüdüğü sanılmaktadır. Ancak, Saraylar büyürken, işçinin ekmeğinin büyümemekte, küçülmektedir.İşçiler, emekçiler yine yoksulluk ve yoksunlukla karşı karşıya bırakılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yüzde 6’lık artış hakkında, ‘İyi bir rakam, yüksek bir rakam’ diyebiliyor.Aynı Bakanın geçen yıl ‘800 TL’nin büyük bir para’ olduğunu söylediğini, ‘Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok.Geçinirsiniz’ dediğini henüz unutmadık.Aslında Çalışma Bakanı da bu ücretle geçinilemeyeceğini gayet iyi bilmektedir.Asgari ücretin bu düzeyde belirlenmesi Çalışma Bakanın ya da hükümetin diğer bakanlarının işçilerin yaşama koşullarını bilmemesinden kaynaklanmamaktadır. Bu hükümet sermayenin çıkarlarını koruduğu için, tercihlerini sermayeden yana yaptığı için bu açıklamaları yapmakta, böylesine düşük oranlarda artışlar yapmaktadırlar.”
Açıklamada, asgari ücrette yapılan artışın resmi enflasyon düzeyinde kaldığı vurgulanarak, “Yüzde 6 + 6 oranında belirlenen asgari ücretin yıllık ortalama artışı yüzde 9,18’dir. Diğer yandan Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyon da yüzde 9,15’tir. Ancak, işçilerin ve emekçilerin enflasyonunun yüzde 9’lar düzeyinde olmadığı açıktır. İşçilerin yoğun olarak kullandığı mal ve hizmetlerdeki artışın çok daha fazla olduğu açıktır.Asgari ücrete yapılan bu artış ile işçiler geçen yılki geçim düzeylerini bile koruyamamışlar, ücretleri reel olarak azalmıştır” ifadeleri kullanıldı. (ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *