Başkan Koca, “Ukrayna, Ayçiçek balının merkezi ve Avrupa’nın tamamına yakınına en uygun fiyatla bal satan bir ülke konumunda. Savaş olması Avrupa’nın bal piyasasını etkileyecek. Savaş olmamasından yanayız, insanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını istiyoruz. Ama savaş devam ederse Avrupa’daki bal pazarının yönü Türkiye’ye dönebilir, fiyatlarda da yükselme olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yağışlar istediğimiz gibi olursa iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz
Arıların ilkbahar bakımlarının başladığını duyuran Koca, “Sahil bölgesinde başlayan arı bakımları bölgemizde de 1 Mart tarihinden sonra başlayacak. İlk önce ana arı ve kovanda besin kalıp kalmadığı kontrol edildikten sonra ona göre bir yol haritası çizilir. Yağışlarda istediğimiz gibi olursa iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Çünkü rekoltemiz yağışlara bağlı olarak ve yaz aylarında da havaların sıcak olup olmamasına göre değişkenlik gösterecek” dedi.
Havaların kurak olmasının arıcıları endişelendirdiğini kaydeden Koca, “Kar yağışı bizleri mutlu etti, fakat yağışların yanı sıra yaz mevsiminin sıcak olması önemli. Yağışlar bitkilerin daha hızlı gelişmesini, polen ve nektarlarının daha yoğun olmasını sağlıyor. Öyle olunca arılar polenlerin tozlaşmasını sağlayıp bitkilerin daha verimli olmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Zirai ilaç kullanımı nedeniyle arı ölümleri başladı
Akdeniz bölgelerinde zirai ilaç kullanımına başlandığını vurgulayan Koca, “Geçen yıl bu dönemlerde yağışları iyi olması sonucunda zirai ilaç kullanımına bağlı olarak arı ölümleri çok azdı. Ama Akdeniz bölgelerinde zirai ilaç kullanımı nedeniyle arı ölümleri başladı. Ayrıca zaman içerisinde insanlarda zira ilaçlar sonucunda hayatını kaybedecek. Çünkü birçok hastalığın temel sebebi meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntıları. Zirai ilaçlarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi sürece yaşanan ölümler devam edecek” hatırlatmasını yaptı.
Doğa için hava ve su ne kadar önemliyse arılarda o kadar önemli
Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şöyle tamamladı: “Zirai ilaç problemini dile getirmemek tozu halının altına süpürmek anlamına geliyor. Sorun bu şekilde çözüme kavuşmaz, yasal mevzuatta ‘Şu var’ demek olmuyor. Doktor-eczacılık sistemindeki gibi ilaç takip sisteminin gelmesi ve ilaçlamanın mutlaka akşam yapılması gerekiyor. Yoksa bu işin kesin bir çözümü bulunmuyor. Bal arıları doğadaki bitkilerin yüzde 85’ini tozlaşmasını sağlıyor. Eğer tozlaşma olmazsa bitkiler çoğalamaz, büyüyemez. Sonuç olarak dünyanın eko sistemi bozulmuş olacak. Doğa için hava ve su ne kadar önemliyse arılarda o kadar önemli.” Adem Kesenek
