ANASAYFA arrow right Güncel

Ayçiçek yağının fiyatı yükseldi, Toprak Mahsülleri Ofisi çözümü ithalatta buldu

Ayçiçek yağının fiyatı yükseldi, Toprak Mahsülleri Ofisi çözümü ithalatta buldu
YAYINLAMA: 10 Şubat 2021 / 19.03
GÜNCELLEME: 10 Şubat 2021 / 19.42
Son dönemde fiyatıyla gündem olan ayçiçek yağı için ithalat ile çözüm aranıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 25 bin ton ayçiçek yağı alımı için ihale açtı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yaklaşık 25 bin ton ayçiçek yağı için uluslararası ihale açtı. 18 Şubat’a kadar teklif verilebilecek ihalede ayrıca teklifler dolar, ruble veya TL cinsinden verilebilecek.

Ayçiçek yağı son dönemde Türkiye’de artan gıda fiyatlarının en önemli göstergelerinden biri olmuştu. 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 85 TL seviyesine kadar yükselmişti.

Türkiye'de evlerin vazgeçilmezi olan ayçiçek yağındaki fiyat artışı, son dönemde Türkiye'nin gündeminde. Artışın hem yurt içi hem yurt dışı kaynaklı nedenleri bulunuyor.

Hem TÜİK fiyatları hem yurt dışı piyasalardaki fiyatlar hem de uzmanların işaret ettiği pandemi ve iklim değişikliği kaynaklı sorunlar, ayçiçek yağı fiyatlarında artışın önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret ediyor.

Türkiye'nin bu üründe ithalata bağımlılığı da fiyat artışlarının temel nedeni olarak öne çıkıyor.

Ham madde fiyatlarındaki artışa dikkat çeken sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde ayçiçek yağında yeni artışlar bekliyor.

TÜİK verilerine göre, ayçiçeğin kilogram fiyatı son bir yılda yüzde 52,3 arttı.

Geçtiğimiz günlerde Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) yağ fiyatlarını İngiltere ve Yunanistan'la karşılaştırdı.

Ayçiçeği yağının litresi İngiltere ve Yunanistan'da 10lira 93 kuruş ile 12 TL arasında satılırken, Türkiye'de en ucuz markette fiyatın 15 lira 95 kuruştan başladığı tespit edildi. Türkiye'de litresi 45 liraya satılan zeytinyağının ise zeytin yetişmeyen İngiltere'de 23 liraya satılması dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *