Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, mali müşavirlik mesleğinin yetki alanı daraltılamaz olduğuna dikkat çekti
‘Biz ayrıcalık değil; adalet, eşitlik ve mesleki yetkimizin korunmasını istiyoruz’ diyen Şube Başkanı Ali İhsan Çelikbaş, ‘’Son dönemde yayımlanan 49 ve 586 sıra no’lu tebliğler başta olmak üzere bazı mevzuat düzenlemeleri, mesleki yetkilere müdahale niteliği taşımakta; hem meslek mensuplarının haklarını hem de mesleğin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor’’ dedi.
Mükellefler ve kamu açısından
telafisi güç sonuçlar doğuruyor
Çelikbaş, ‘’Defter tutma, muhasebe kayıtlarının oluşturulması ve beyannamelerin düzenlenmesi; kişiye bağlı, ruhsata dayalı ve bireysel sorumluluk gerektiren mesleki faaliyetler. Bu faaliyetlerin meslek mensubu dışındaki yapılar aracılığıyla yürütülmesi; mesleğin icra yapısını zedelemekte, hukuki güvenliği zayıflatmakta, mükellefler ve kamu açısından telafisi güç sonuçlar doğuruyor. Mali müşavirlik yalnızca bir meslek değil; vergi güvenliğinin sağlanması, ekonomik şeffaflığın korunması ve kamu düzeninin sürdürülebilirliği açısından hayati bir kamu hizmeti’’ şeklinde konuştu.
120 bin mali müşavirin emeği, yetkisi
ve mesleki geleceği göz ardı edilemez
Adalet ve eşitlik vurgusu yapan Çelikbaş, ‘’Türkiye genelinde faaliyet gösteren 120 bin mali müşavirin emeği, yetkisi ve mesleki geleceği göz ardı edilemez. Talebimiz ayrıcalık değil; adalet, eşitlik ve mesleki hakların korunması. Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak; mesleki yetkilerin korunması, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve vergi sisteminin güvenliğinin temin edilmesi amacıyla başlatılan tüm hukuki süreçler kararlılıkla ve şeffaflıkla sürdürülecek’’ mesajını verdi.
Adaletin tesisi; yalnızca meslek
mensuplarının değil, tüm toplumun ortak çıkarı
Meslek mensuplarının haklarını savunmanın yalnızca mesleki bir talep değil aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunu kaydeden Çelikbaş, ‘’Gaziantep SMMMO, mesleki hakların korunması adına öncü, aktif ve kararlı rol üstlenmeye devam edecek. Biz geride durmayacağız; söz sahibi, kararlı ve meslek haklarını savunan bir oda olacağız. Tüm meslektaşlarımızı ve kamuoyunu bu süreçlere duyarlı olmaya davet ediyoruz. Mesleki yetkilerin korunması, vergi güvenliğinin sağlanması ve adaletin tesisi; yalnızca meslek mensuplarının değil, tüm toplumun ortak çıkarı’’ değerlendirmesini yaptı.
586 sıra no’lu tebliğe karşı dava açıldığını kaydeden Çelikbaş, ‘’13 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 586) ile Defter-Beyan Sistemi kapsamında bazı işlemlerin meslek odaları ve birlikler aracılığıyla yapılmasına imkân tanınmıştır. Bu düzenlemeye karşı Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından yürütmenin durdurulması ve iptal davası açıldı. Söz konusu düzenleme; 3568 sayılı Kanun ile meslek mensuplarına tanınan münhasır yetkilere aykırılık teşkil etmekte, yetki ve sorumluluk dengesini zedelemekte, hukuki belirlilik ve vergi güvenliği açısından ciddi riskler doğuruyor. Bu dava, meslek mensuplarının kazanılmış haklarının korunması ve mesleğin icra yapısının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor’’ ifadelerini kullandı.
49 No’lu tebliğ sürecine müdahil olunduğunu vurgulayan Çelikbaş, ‘’Mesleki yetkilere müdahale niteliği taşıyan 49 no’lu tebliğe ilişkin dava sürecine de Gaziantep SMMMO tarafından müdahil olundu. Bu adım, Gaziantep Odası’nın pasif bir izleyici değil; sürece yön veren, aktif ve kararlı bir meslek örgütü olduğunun açık bir göstergesi. Mali müşavirlerin Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 227. maddesi kapsamında devam eden sorumlulukları açıkken, 49 No’lu Tebliğ ile mesleki görev alanının daraltılması, yetki ve sorumluluk dengesiyle bağdaşmıyor’’ dedi. Haber Merkezi
