Şehir genelinde doğalgaz kullanımın yaygınlaşması, Sosyal Yardımlaşma Vakıfları aracığıyla ücretsiz kömür dağıtılması, vatandaşın alım gücünün düşmesi ve kış mevsiminin beklenildiği gibi olmaması kömür satışlarına büyük darbe vurdu
2023-2024 sezonunda Antep genelinde 90 bin ton kömür satışı gerçekleşirken, bu rakam 2024-2025 sezonunda 50 bin tona düştü. Bunun yanı sıra dükkan kirası, işçilik ve sigorta primleri gibi giderlerin artması esnafı kara kara düşündürüyor. Bir çıkış yolu arayan kömürcü esnafı destek bekliyor.
Kömürcüler, satışlardan umduğunu bulamadı
Kömür satışlarından umduklarını bulamadıklarını kaydeden Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, ‘’Büyük umutlarla başladığımız sezonda büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Bugüne kadar böylesine bir dönem hiç yaşamadık. Yaptığımız satışlarla giderlerimizi karşılamamız çok zor. Dolayısıyla birçok esnaf ya kepenk kapattı ya da kapatmaya hazırlanıyor’’ dedi.
Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamaz hale geldi
Kömür satışının 90 bin tondan 50 bin tona gerilediğini sözlerine söyleyen Demir, ‘’Kent genelinde doğalgaz kullanımın artması, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının ücretsiz kömür dağıtması bizlere büyük zarar verdi. Kömürün tonu 6 bin lira olduğu dönemde ton ton alan vatandaş, kömürün tonu 9 bin liraya yükselmesi ile beraber torba veya kilogram ile almaya başladı. Böyle olunca gelirlerimiz giderlerimizi karşılamaz hale geldi’’ ifadelerini kullandı.
Geçmişe dönük SGK ve BAĞKUR borçlarının silinmesini istiyoruz
Destek verilmesi çağrısında bulunan Başkan Demir, ‘’Ülke genelinde uzun zamandan beri devam eden ekonomik kriz her sektör gibi bizleri de olumsuz etkiledi. Kredi faiz oranlarının düşürülmesini ve sektörün yeniden canlanması için faizsiz uygun vadeli kredi verilmesini talep ediyoruz. Şu anda esnaf kefalet aracılığıyla verilen kredi miktarları günümüz şartlarına yetersiz. Kredi miktarlarının arttırılması gerekiyor. Ayrıca bizler sigorta primlerini ödemek istiyoruz ama rakamlar istenilen seviyede değil. Dolayısıyla bunun da ödenebilir seviyeye indirgenmesini ve geçmişe dönük SGK ve BAĞKUR borçlarının silinmesini istiyoruz ’’ çağrısında bulundu.
Kapısına kilit vuran esnaf sayısının artmasından endişe ediyoruz
Sektörün her yıl küçüldüğünü ve kan kaybettiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bir zamanlar en büyük sektörler arasında yer alan kömürcüler, günümüzde maalesef istenilen konumda değil. Yıllar içerisinde büyümesi gereken sektör tam tersi küçüldü. Bunun nedeni maliyetlerin altından kalkmayanların dükkanlarının kapısına kilit vurması. Eğer bu şekilde devam ederse kapısına kilit vuran esnaf sayısının artmasından endişe ediyoruz.’’