ANASAYFA arrow right Güncel

Bireysel olayların tüm topluma maledilmemesiçok yanlış olur

Bireysel olayların tüm topluma maledilmemesiçok yanlış olur
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşlar arasında iki
Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşlar arasında iki gündür süren gerginlik üzerine itidal çağrısı yaptılar
Yaklaşık 3 yıldan bu yana Gaziantepliler’in Suriyeli sığınmacılara karşı güçlü bir misafirperverlik gösterdiğini kaydeden Fatma Şahin, “Yaklaşık 3 yıldan beri herkes evini açtı; ekmeğini paylaştı. Hakikaten çok güçlü bir misafirperverlik gösterildi.Bunu bizim inancımız bizim medeniyetimiz bizi biz yapan değerler açısından çok önemli buluyorum. Bu topraklarda bu uygarlığın ve bu medeniyetin yaşanmış olmasının bir sonucu olarak görüyorum” derken, Vali Erdal Ata, “soğukkanlı davranarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz” diye çağrıda bulundu.

Müessif olaylar, karşısında birlik ve
beraberlik içinde hareket etmeliyiz
Vali Erdal Ata, Gaziantep’te meydana gelen olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Meydana gelen bu üzücü olay, alacak verecek meselesinden kaynaklanan adli bir olay olup, olaya karışan şüpheliler güvenlik güçlerimizce yakalanmış ve tahkikatları devam etmektedir” dedi..
Ata, açıklamasında, “Şahinbey İlçesi Ünaldı Mahallesinde 11 Ağustos Pazartesi Günü Saat: 22.30 sıralarında ev sahibi Hıdır Çalar isimli şahısla, kiracıları olan Suriye uyruklu şahıslar arasında kira meselesi yüzünden kavga olayı meydana gelmiş, çıkan olayda ev sahibi Hıdır Çalar isimli vatandaşımız bıçakla yaralanma neticesi hayatını kaybetmiştir.
İki taraf arasında meydana gelen bu adli olayın toplumsal bir olay olarak gösterilmeye çalışıldığı, güven ve huzur kenti olan ilimizde olayların büyümemesi için güvenlik güçlerimiz tüm çalışmalarını bölgede sürdürmekle birlikte gerekli emniyet tedbirleri alınmıştır.
Meydana gelen olayın art niyetli kişiler tarafından kullanılarak toplumsal bir olay haline getirilmesine asla müsaade edilmeyecektir. Sağduyulu ve yardımsever Gaziantep halkımızın bu tür müessif olaylar karşısında soğukkanlı davranarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceği inancındayız” görüşüne yer verdi.

Kentte 2 gündür devam eden Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşlar arasındaki gerginliğin geçici bir durum olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, durumu bir geçiş süreci olarak değerlendirdi. Şahin, “Buna bir geçiş süreci olarak bakmak gerekiyor. Suriyeliler’in gelmesi bir tercih veya burada baktığınız zaman onların burada yaşaması karşılıklı bir keyfiyet de değil.Tamamen zorunluluktan kaynaklandı ve insanlar canını, malını, hayatını, çocuğunu korumak için güvenli bir limana komşusuna sığındı.Bizim inançlarımızda komşu hakkı da çok önemli bir inanç. Şimdi baktığınız zaman Sayın Başbakanımız da Gaziantep’e geldiğinde hem teşekkür etti halkımıza sabrından dolayı, hem bunun geçici bir durum olduğunu söyledi.


Dolayısıyla biz bir taraftan komşularımızda Suriye’de olsun Irak’ta olsun herkesin kendi topraklarında yaşaması için ve barış için gayret gösteriyoruz.Bizim amacımız ve muradımız Suriyeli kardeşlerimizin Suriye topraklarında yaşayacağı bir bölge istiyoruz.Bu geçici bir durum.Bu geçici durumda da en az zararla ve en az sorunla bu süreci yaşamak için de biz valimiz, başkanlığımız, emniyet müdürlüğümüz bütün kurumlar bu konuda çok büyük bir gayret gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Suriyeli sığınmacılar ile Türk vatandaşlar arasında bireysel olarak yaşanan olayların tüm topluma mal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şahin “Özellikle son iki günlük gelişmeye baktığınız zaman beraber yaşama kültürü önemli bir kültür. Bazen zaman zaman istenmeyen hadiseler oluşabiliyor.İstenmeyen bir hadise oluştuğu zaman bunu bir topluma veya bütün Suriyelilere mal etmek ne insani ne vicdani olarak bir olay olarak bakmak gerekiyor. İşte burada birebir yaşanan ev sahibi kiracı ilişkisinde istenmeyen bir durum olması hepimizi çok derinden üzdü. Olmaması için de her türlü tedbiri alıyoruz.Ama bundan dolayı buradaki bütün mültecileri, burada yaşayan misafirimiz olan bütün herkese ön yargı ile yaklaşmak kutuplaştırmak, onları sıkıntıya sokmak bize yakışmaz” diye konuştu.
Vatandaşlardan sabırlı olmaları isteğinde bulunan Şahin, “Benim bütün hemşehrilerimden istirhamım şudur ki bu geçici bir durum. Onun için biz zaten çok hızlı tedbirler alıyoruz.İslahiye’de çok büyük bir kamp kuruyoruz.Gerekirse ikinci bir kamp daha kuracağız.Burada yaşanan sıkıntılarda yani birlikte yaşamadan kaynaklı sıkıntılarda bizim önceliğimiz kendi vatandaşlarımız.Onların yaşam memnuniyeti.Bu geçici durumu yaşarken bu süreci yönetirken de ben onların bir kardeşi olarak istirhamım biraz sabretmeleri. Hem Ankara’da ilgili bakanlıklar çok hızlı bir şekilde bu yaşanan süreci takip ediyorlar ve çalışma hayatını düzenleme, eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili düzenlemeler hem yasal boyutta takip ediliyor hem mevzuat ve uygulama boyutunda takip ediliyor. Şehirde bununla ilgili yapılması gereken ne varsa yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
İki gündür devam eden olaylarda kötü niyetli kişilerin olduğunu ve olayları kaşıyanların olduğunu belirten Şahin, “Ben bir takım kötü niyetli kişilerin olduğunu görüyorum. Provokasyonların olduğunu görüyorum.Özellikle gençlerden istirham ediyorum dünden beri sosyal medya üzerinden olaylara baktığınız zaman çok genç bir grubun, delikanlı grubun bu provokatif eylemlerden etkilendiğini görüyoruz.Biraz sabırlı olsunlar.Biz süreci yönetiyoruz.Sağduyulu bir şekilde bu geçiş sürecini yöneteceğiz.Allah’ın izniyle kamplarımız yapıldığı zaman şehrimizde yaşanan sorunları biliyoruz.Çünkü biz her zaman halkımızın içindeyiz.Onların bizden taleplerini biliyoruz.Bunun yakın takipçisiyiz.Sabrettikleri zaman ben bunların hepsinin düzeleceğine inanıyorum.Farklı gruplar var. İstihbarattan ve emniyetten gelen bilgiler var. İlgili kurumlarımız da bunların birebir takipçisi. Kim kaşıyorsa o kaşıyanı da bulup gerekli şekilde kurumlarımız takibatını yapıyorlar” dedi.İHA-Sabah



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *