ANASAYFA arrow right Güncel

Bitki çayını fazla kaynatmayın

Bitki çayını fazla kaynatmayın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.47
Ihlamur, kekik, kuşburnu, ada çayı gibi bitkisel çayların, çok fazla kaynatılmaması gerektiği bildirildi.


Kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.
Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, ''doğru bilinen yanlışlar'' nedeniyle birçok kişinin bu çaylardan gerekli faydayı göremediğini ifade etti.
Bitkilerin suyla birlikte dakikalarca kaynatılmaması gerektiğine dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:
''Vatandaşlar arasında yaygın olarak kullanım şekli; bitkileri çaydanlığın içerisine koyup üzerine su ilave ederek dakikalarca kaynamasını bekleme ve bittikçe üzerine su takviyesi yaparak tekrar tekrar kaynatma şeklindedir. Bu şekilde bitki çaylarının dakikalarca kaynatılması, içerisindeki vitaminleri öldürür ve elde edilen çaydan hiçbir fayda alınmaz. Suyu kaynattıktan sonra bir başka kap içerisine bitki çaylarını koyup onun üzerine kaynar suyu ilave edip sararak ağzı kapalı bir şekilde bekletip demlemeye bırakmak lazım. Bu tıbbi ve aromatik bitkiler grubunun tamamı için geçerlidir. Eğer devamlı kaynatılırsa içerisindeki yararlı mineraller ölür. Boşa içilmiş olur. Asıl yararlı maddeler gider. Mesela C vitamini yüksek derecedeki ısıda tamamen parçalanır ve kaybolur. Tekrar tekrar kaynatma gibi bir durum olmaması lazım. İlk kaynatmada vitaminlerin alınması gereken bölümleri alınır. Bizim için önemli olan aromatik yağlar kısmıdır. Suda ilk olarak onlar çözülür. Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir.''

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *