Koyun yününün değerinin sadece Antep’te değil, Türkiye genelinde bilinmediğini vurgulayan Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Koyun yünü konusunda Türkiye genelinde araştırmalar yaptık. Ortaya güzel bir proje de çıktı. Kaynak bulamadığımız için projeyi hayata geçiremedik, bölgesel bir tesis kurabilmek için 80 ile 100 milyon lira arasında bir paraya ihtiyaç var. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor’’ dedi.
60 milyon lira dolaylarında bir para kaybı söz konusu
Antep’te, 300 ile 350 bin arasında koyunun bulunduğunu hatırlatan Türkman, bu kadar hayvandan yaklaşık 875 ton yün elde edildiğinin altını çizdi. ‘’Maalesef bu kadar yünün maddi olarak bir karşılığı bulunmuyor. Çünkü para etmediğinden ya yakılıyor ya da çöpe atılıyor. Oysa bu değere dönüştürülebilse maddi açıdan da bir gelir edilmiş olacak. Örneğin; 875 ton yünden 65 ton civarında lanolin elde ediliyor. 65 ton lanolinin değeri 20 milyon lira iken 100 ton konsante gübrenin değeri 10 milyon civarında. Totalde hesapladığımız 60 milyon lira dolaylarında bir para kaybı söz konusu’’ diye konuştu.
Koyun yününün ekonomik olarak büyük bir getirisi var
Koyun yününün ekonomik olarak büyük bir getirisinin olduğunu ifade eden Türkman, ‘’Üreticiler, koyunların yününü satamıyor. Dolayısıyla ya yakıyorlar ya da çöpe atıyorlar. Oysa koyun yününün çok sağlıklı olduğu herkes tarafından biliniyor. Yalıtkan ve elastik bir özelliğe sahip olan koyun yünü, tekstil, yalıtım malzeme yapımında, uzay ve uçak sanayisi olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor’’ ifadelerini kullandı.
Birçok sektörde yoğun şekilde kullanılan böylesine önemli bir ürünün değeri bilinmiyor
Bir ton yünden 80 kilogram lanolin çıktığını söyleyen Türkman, ‘’Lanolin, özellikle yanık kremlerinin yanı sıra kozmetik malzemelerinde yoğun olarak kullanılır. Petrol türevi olan elyaftan yapılan bir ürün 80 santigrat derece tutuşurken, yün ise 450-500 santigrat derece de tutuşuyor. Birçok sektörde yoğun şekilde kullanılan böylesine önemli bir ürünün değeri bilinmiyor’’ eleştirisinde bulundu.
Halen yurt dışından yün ithalat ediyoruz
Türkman, ‘’Ülkemizde koyun yününü değerlendirebilecek bir tesis kuramadığımız için milli servetimizi bir değere dönüştüremiyoruz. Halen yurt dışından yün ithalat ediyoruz. Kilogramını 2-3 liraya satamadığımız yünleri yurt dışından kilogramı 100 ile 150 lira arasında değişen fiyatlarla alıyoruz. Böyle de bir durum söz konusu’’ açıklamasını yaptı.