ANASAYFA arrow right Güncel

Bu karar, hukukun bittiğinin bir göstergesi

Bu karar, hukukun bittiğinin bir göstergesi
YAYINLAMA: 14 Kasım 2023 / 22.31
GÜNCELLEME: 14 Kasım 2023 / 22.45
“Bir ülkenin temeli hukuktur. Eğer hukuku ve birlikte yaşama unsurunu ortadan kaldırırsanız ülkenin temellerine dinamit döşemiş olursunuz”

Av. Yılmaz Ovayolu, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı büyük bir skandal. Bu üçüncü sınıf Ortadoğu ülkelerinde bile alınabilecek bir karar değil. Bu karar hukukun bittiğinin bir göstergesi” dedi.

 

Anayasa Mahkemesi'nin cezaevinde bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hal ihlali kararına uyulmamasına hükmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oy birliğiyle hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

 

Ülkenin var olma nedenini ortadan kaldırırsınız

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay hakkında aldığı kararın devletin var olma nedenini ortadan kaldıracak nitelikte bir karar olduğunu ifade eden Ovayolu, “Bir ülkenin temeli hukuktur. Eğer hukuku ve birlikte yaşama unsurunu ortadan kaldırırsanız ülkenin temellerine dinamit döşemiş olursunuz. Yani ülkenin var olma nedenini ortadan kaldırırsınız” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi var

Anayasa Mahkemesi’nin yargının en üst mercii olduğunu kaydeden Ovayolu, “Anayasa Mahkemesi’nin yaklaşık 60 yıllık bir geçmişi var. Çok önemli sayıda içtihatları ve çok nitelikli hakimlerin olduğu bir kurum. Görevi ise Anayasayı egemen kılmak. Yasama organın çıkarttığı kanunların, KHK’ların ve meclis iç tüzüğünün Anayasa’ya aykırı olup olmadığını denetler. Hiçbir şey denetimsiz değil, her şeyin bir denetimi var” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar

Ovayolu, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının sorgulanabildiğini ancak kararlarının bağlayıcı olduğunu sözlerine eklerken, “Normal hiyerarşisi içerisinde bir numara olan Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar kesin ve Resmi Gazete’de yayınlandığı zaman olay bitmiştir. Verilen karar sana göre doğru bana göre yanlış tartışması olursa hukukta şimdi ki karmaşa ortaya çıkar. Adamlara göre değil, hukuka göre karar verilmesi lazım. Beğenirler veya beğenmezler ancak Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar var” açıklamasını yaptı.

Yargının siyasallaşmasının son durum bu

“13. Ağır Ceza Mahkemesine karar gönderilmesine rağmen mahkeme görevini yerine getirmiyor ve dosyayı Yargıtay’a gönderiyor” diyen Av. Yılmaz Ovayolu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında 13. Ağır Ceza Mahkemesi kendisi yapması gerekeni siyasi iktidarın düşüncesinden ve tavrından korktuğu için topu başkasına atıyor. Verilen karardaki gibi mütalaa sunuldu ve nihayetinde karar da bu şekilde çıktı. Bu karar hukukun bittiğinin bir göstergesi. Bir ülkenin Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını tanımıyorum ya da Adalet Bakanı kararın gerekçesine bakalım diyemez. Yargının siyasallaşmasının son durum bu.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *