ANASAYFA arrow right Güncel

Bu nasıl bir gelir dağılımı adaleti?

Bu nasıl bir gelir dağılımı adaleti?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.22
Ailelerin yüzde 93.4’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te yaptığı konuşmada yoksullukla mücadelenin en temel görevleri arasında olduğunu ifade eden Fatma Şahin, “OECD ülkeleri raporuna göre; gelir dağılımı adaletini en iyi sağlayan 10 ülkeden birisi Türkiye oldu” dedi. Ancak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması”nda (TAYA) ailelerin yüzde 93,4’ünün yoksulluk sınırının altında gelirle yaşadığının ortaya çıktığını açıkladı.

100 aileden 72’si aylık bin 200
liranın altında gelirle yaşıyor
CHP’li Toprak yaptığı yazılı açıklamada, TAYA verilerinin Türk ailesinin acıklı durumunu gözler önüne serdiğini ifade etti. Söz konusu araştırmanın Türkiye’de her 100 aileden 72’sinin aylık bin 200 liranın altında gelirle yaşadığını ortaya koyduğunu belirten Toprak, yine araştırmaya göre, her 100 aileden 93,4’ünün gelir düzeyinin 2 bin 500 liranın altında olduğunu, ailelerin yüzde 41,8’inin yalnızca 800-1200 lira arasında aylık gelirle yaşamını idame ettirdiğini kaydetti. Toprak, “Araştırmada ortaya çıkan oranlara baktığımızda Türkiye’de ailelerin yüzde 93,4’ü yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşıyor” dedi. 


100 aileden 9’u aylık 400 liranın
altında gelirle yaşam savaşı veriyor
Toprak, araştırma sonuçlarına göre ailelerin ve nüfusun yüzde 77’sinin açlık sınırının altında ya da sınıra yakın bir gelirle hayatını geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Her 100 aileden 9’u aylık 400 liranın altında gelirle yaşam savaşı veriyor. TÜİK’in Açlık sınırı verisini bile dikkate alsak, Türkiye’deki bireylerin binde 1,4’ü değil, yüzde 9’u resmi rakamlara göre aç. Araştırmada Türkiye’de her 100 aileden 10’u sosyal yardım aldığını belirtiyor. Yardım aldığını söyleyenlerin yüzde 39’u Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yüzde 23’ü de belediyeden yardım aldığını söylüyor.”
Yoksulların vebali, hükümetin
ayaklarına dolaşıyor
“Bütün bunları ve daha da vahim tabloları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın TAYA Araştırması söylüyor” diyen Toprak, “Biz söylediğimizde hükümet TÜİK’in pembe ve yöntemi değiştirilmiş hesaplarını devreye sokuyor. Ancak gördüğünüz gibi gerçekler ilanihaye gizlenemiyor. Yoksulların vebali, halkı açlığa mahkûm edip siyaseten sömürmenin günahı, hükümetin ayaklarına dolaşıyor. Halkın dramı, hükümetin utancı oluyor. Başbakan sıklıkla Şeyh Edebali’nin sözünü hatırlatarak ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ diyor. Sayın Başbakan o insan açlıktan ölmüş haberiniz yok.” Sabah


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *