ANASAYFA arrow right Güncel

Bu rakamlar bizi yıldırmamalı

Bu rakamlar bizi yıldırmamalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.16
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.16
Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in ihracatının şubat ayında yüzde 9,6 düşüşle
Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in ihracatının şubat ayında yüzde 9,6 düşüşle 477 milyon 865 bin dolar olduğunu belirtti.Bartık, şubat ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şehirden gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı dönemine yüzde göre 9,6 düştüğünü hatırlattı.Gaziantep'in ihracat sıralamasındaki 6'ncılık unvanını koruduğunu anımsatan Bartık, 5'nci sıradaki Ankara'nın 506 milyon 648 bin dolar ihracat yaptığını dile getirdi.
Bartık, şöyle devam etti:"Gaziantep'ten yeni yılın ikinci ayındaki ihracat rakamları istediğimiz gibi gelmedi ama bu rakamlar bizi yıldırmamalı. Geçen yıla göre istemesek de yüzde 9,6 düşüş oldu. Bu rakamların telafisi için yeni pazarlara yönelmeliyiz. Gaziantep iş dünyası farklı noktalara ürün pazarlıyor. Irak başta olmak üzere Ortadoğu coğrafyasına daha fazla ihracat yaptık. Malumunuz bu coğrafyada yaşanan üzücü hadiseler ihracatımızı etkiledi. Şimdi pazar çeşitlendirmemizi artırmamız gerekiyor. İran ve Rusya pazarına daha fazla odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Evet ihracatımızda bir düşüş var, bunu kabul ediyoruz ama tersine çevirmek için de elimizden geleni yapıyoruz."
Ortadoğu pazarında yaşanan sorunlar ve Rusya'nın içinde bulunduğu durumun ihracata olumsuz yansıdığını ifade eden Bartık, "Petrol fiyatlarının düşüşü, paritedeki aşırı dalgalanma ve avronun değer kaybetmesi de ihracatımızı etkiledi" dedi.

İhracatın öncü şehirlerinin hemen hemen hepsinin ihracatında düşüş yaşandığına dikkati çeken Bartık, Türkiye'nin genelinde bir düşüş yaşandığını belirterek, bu sorunun ilerleyen aylarda düzeleceğini ümit ettiğini dile getirdi.
En fazla ihracatın yine Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'a yapıldığını söyleyen Bartık, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddelerle demir ve demir dışı metallerin önde gelen sektörler olduğunu kaydetti.
Bartık, Gaziantep'ten ilk iki ayda 994 milyon dolarlık ihracat yapıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *