ANASAYFA arrow right Güncel

Büyüme rakamları beklentinin altında kaldı

Büyüme rakamları beklentinin altında kaldı
YAYINLAMA: 01 Aralık 2025 / 15.45
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2025 / 15.45

Tarımda yüzde 12,7 azaldı

Türkiye ekonomisi, 2025'in üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3.7 büyürken; bir önceki çeyreğe göre ise büyüme, yüzde 1.1 oldu. Ekonomistler, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3.97 büyüyeceğini öngörmüştü.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz-Eylül 2025 dönemini kapsayan üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2025 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3.7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.1 arttı.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yılın 3. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3.97 artacağını tahmin ediyordu.

İkinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 1.6, yıllık bazda yüzde 4.8'lik büyüme kaydedilmişti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2025 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat yüzde 13.9, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 10.8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 10.1, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar yüzde 9.6, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7.1, sanayi sektörü yüzde 6.5, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 6.3, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 4.4, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4.2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2.1 arttı. Tarım sektörü ise yüzde 12.7 azaldı. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *