ANASAYFA arrow right Güncel

Çarklar; borç edinerek, kredi veya kredi kartıyla dönüyor

Çarklar; borç edinerek, kredi  veya kredi kartıyla dönüyor
YAYINLAMA: 17 Ağustos 2026 / 19.39
GÜNCELLEME: 17 Ağustos 2026 / 19.39

Esnafın kredi kullanmak istemediğini sözlerine ekleyen Gaziantep Elektronikçiler Odası Önceki Dönem Başkanı Cafer Nahırcı, ‘’Esnaf, geleceğini göremediğinden aldığı krediyi ödeyememe korkusu var. ‘Önümüzü görelim, ondan sonra kredi kullanırız’ gibi düşünceler var. Birçok esnafımızın zaten sicili bozuk. Kayıt dışı ve eleman sorunumuz var. Kısacası sektörümüzün çözüm bekleyen birçok sorunu bulunuyor’’ açıklamasını yaptı.

Esnafın önünü göremediğini kaydeden Nahırcı, ‘’3 veya 5 ay dayanabilirim düşüncesi yok, dolayasıyla sabır taşı çatladı. Piyasada nakit para dönmüyor. Çarklar borç edinerek, kredi veya kredi kartıyla dönüyor. Ancak bu da sürdürülebilir bir ekonomi değil. Belli bir noktadan sonra bu durumda patlak verecek. Faizler düşmedikçe, döviz ve altın durmadıkça işler açılmaz’’ değerlendirmesinde bulundu.

Çoğu esnafımız siftah
etmeden dükkan kapatıyor

Elektronik sektörünün zor günler yaşadığını ve esnafın kepenk kapatmak üzere olduğunu aktaran Nahırcı, ‘’İnsanlar paralarını, altın, döviz ve faize yatırmış durumda. Şu anda işlerde yüzde 90 oranında bir düşüş söz konusu. Çoğu esnafımız siftah etmeden dükkanını kapatıyor. Birçok kişi giderleri öz sermayesinden karşılıyor, ama dayanma güçleri bir noktaya kadar. Öz sermayeleri tükenince mecbur sektörde çıkış yapacaklar’’ ifadelerini kullandı.

Eğitim sistemi değişmedikçe ara
eleman sorunu çözüme kavuşmaz

Ara eleman sorununun sektörün kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Nahırcı, ‘’Ara eleman başlı başına bir sorun. 4+4+4 eğitim sisteminden sonra ara eleman kalmadı. Herkes Mesleki Eğitim Merkezleri’nden öğrenci almak istiyor, ama öğrencilerde pek işe sıcak bakmıyor. ‘Ben buranın çırağı mıyım, devlet zaten bana para ödüyor’ gibi düşünceleri var. Dolayısıyla eğitim sistemi değişmedikçe ara eleman sorunu çözüme kavuşmaz. Okumak isteyenler okuyacak, okumak istemeyenler de bir meslek öğrenmeleri için istihdam edilmeli’’ diye konuştu.

Önce oda ve sicil kaydı,
sonra maliye kaydı yaptırılmalı

Kayıt dışılığın en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Nahırcı, ‘’Denetimsizlik, sorumsuzluk tüm sektörlerde var. Kişi dükkan açtığında sadece maliye kaydını yaptırıyor, ne oda kaydı ne de sicil kaydı var.  Tüm sorumluluğu yerine getiren esnafımızın 3 liraya yaptığı işi kendisi 2 liraya yapıyor. Dolayısıyla ortada haksız bir rekabet yaşanıyor. Bu sorunun bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. Kişi işyeri açtığında ilk önce oda ve sicil kaydını yaptırmalı, ondan sonra maliye kaydını yaptırmalı’’ dedi.

Piyasaları canlandıracak
adımların atılması gerekiyor

Piyasaları canlandıracak adımların atılması çağrısını yapan Gaziantep Elektronikçiler Odası Önceki Dönem Başkanı Cafer Nahırcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Dükkan kiraları, sigorta primleri, işçilik giderleri çok yüksek. Dükkanı açsan da açmasan da giderleri var. Hiçbir şekilde giderini karşılamıyorsun. Giderimiz fazla, buna karşın gelirlerimiz az. Bu da esnafımızı çok zorluyor.’’ Haber Merkezi

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *