ANASAYFA arrow right Güncel

Cezaevlerinde insanların hakları ihlal ediliyor

Cezaevlerinde insanların hakları ihlal ediliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri hakkında basın açıklaması yaptı.
İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi, cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri hakkında basın açıklaması yaptı. Şube Başkanı Salman Yergün, “Cezaevlerindeki mahpuslarda insandır. Hakları ve yasal güvenceleri olmasına rağmen, hakları sürekli ihlal edilmektedir. İHD’nin raporlarıyla hak ihlallerinin sıradanlaştığını görmekteyiz. Başta Milletvekilimiz Leyla Güven olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı’nın bir an önce tecritin kaldırılması için adım atması çağrımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı.
Adım atılmadığı takdirde grevin
yayılmasından endişe ediliyor
HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, seçilmesine rağmen tutuklu olup Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutulduğunu hatırlayan Yergün, “AYM'nin seçilmişlerin tutuksuz yargılanması konusunda kararı bulunması dahi bu hak ihlalini engellemektedir. Birçok cezaevinde 200'e yakın mahpus da değişik tarihlerde Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevinin amacını paylaştıklarını açıklayarak süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını açıklamışlardır. Ayrıca birçok cezaevlerinde bulunan mahpuslarda bu eyleme destek için süreli ve dönüşümlü açlık grevleri yapmaktadır. Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde de süreli ve dönüşümlü açlık grevi yapıldı haberini aldık. Adalet Bakanlığı’nın mahpusların istekleriyle ilgili adım atmadığı takdirde açlık grevlerinin yayılmasından endişe edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Açlık grevindekilerin
sağlık kontrolleri yapılmalı
Yergün, “2012 yılında olduğu gibi açlık grevlerinde ki mahpusların izlenmesi tıbbi bakımlarının aksatılmaması noktasına Adalet Bakanlığı ile diyaloğa girilmesi, tecrit uygulamasının kaldırılması ile işkence ve kötü muamele yasağına aykırı eylemlerin önlenerek sorumlular hakkında etkili soruşturma yöntemlerine başvurulması amaçlanmaktadır. Koordinasyonumuz, kurullarımızın bulunduğu illerde yerel koordinasyonları kurarak izleme ve raporlama faaliyetlerini yürüteceklerdir. Bu süreçte süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemi sürdüren mahpusların belli tıbbi hakları olduğu ihmal edilmemeli açlık grevinde olanların yaşam haklarının korunması için düzenli sağlık kontrollerinin yapılması son derece önemlidir” şeklinde açıklamada bulundu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *