ANASAYFA arrow right Güncel

Cezasızlık politikalarıyla cesaretlenip kadın ve çocukları katlediyorlar

Cezasızlık politikalarıyla cesaretlenip  kadın ve çocukları katlediyorlar
YAYINLAMA: 23 Şubat 2025 / 17.33
GÜNCELLEME: 23 Şubat 2025 / 17.33

Kadın Cinayetlerini Durduracağımız Platformuna göre Antep’te kadın cinayetleri arttı. 2023 yılında 5 kadının öldürüldüğü kentte, 2024 yılında 14 kadın cinayete kurban gitti. 2025 yılı Ocak ayında ise şehirde 2 kadın cinayeti işlendi. KESK Kadın Meclisi, kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguladı
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Gülfidan Özpolat, ‘’Cezasızlık politikalarıyla cesaretlenen; koruyucu, önleyici ve caydırıcı politikaların yokluğundan güç alan ve bu anlamda arkasını devlete yaslayan erkekler kadınları, çocukları vahşice katlediyor, güpegündüz sokak ortasında taciz ediyor’’ dedi.
Kadınların eşleri, sevgilileri ve ailelerinden erkeklerce öldürüldüğünü, kız çocuklarının tacize ve tecavüze uğradığını kaydeden Özpolat, ‘’İktidar kadına yönelik şiddet olaylarının, kadın cinayetlerinin verilerini dahi tutmazken, kadın örgütlerinin kendi çabalarıyla topladığı veriler 2024 yılında 394 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 259 kadın ölümününse şüpheli olduğunu gösteriyor. Buna karşılık 2025 yılının Ocak ayında ise 33 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 32 kadın ölümünün ise şüpheli olduğu verilerine ulaşıldı’ şeklinde konuştu.
Ocak ayında Gaziantep’te 2 kadın cinayeti işlendi

Özpolat, ‘’Kadınların yüzde 57 oranında ev içinde ve yine çok büyük oranda eşleri tarafından öldürüldüğü yine bu veriler ışığında ulaşılabilecek veriler. Gaziantep yereli için bu veriler incelendiğinde ise kadın örgütlerinin topladığı verilere göre 2024 yılında Gaziantep’te toplan 14 kadın cinayeti işlenmiş, buna karşın 2025 yılı Ocak ayında Gaziantep’te 2 kadın cinayeti işlendi’’ hatırlatmasını yaptı.
Güvenliğimizi sağlamak yerine, ailelerimizi korumak üzere susalım, boşanmayalım istiyor

Elde edilen verilerin iktidarın, kendini aklama gayretiyle sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden besleyerek yaygınlaştırdığı kadın düşmanlığından kaynaklandığından bahsetmeyi dahi suç sayarak, her vakayı bahanesi ile sunarak münferitleştirmeye çalıştığını sözlerine ekleyen Özpolat, ‘’Kadın cinayetlerinin, kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sorumluluğunu almaktan kaçıyor. Tüm bunlar gözlerimizin önünde cereyan ederken, 2025 yılını aile yılı ilan eden iktidar kadınları ve çocukları eril şiddetten koruyacak politikalar yaparak hayata geçirmek, koruyucu uluslararası sözleşmelerin ve yasaların gereğini yerine getirmek yerine tüm kaynaklarını aileyi güçlendirmeye ve korumaya, kadınlığı da bu aileye hapsederek kamusal olanın dışında bırakmaya yönelik politikalara seferber ediyor. Güvenliğimizi sağlamak yerine, güvende hissetmesek dahi ailelerimizi korumak üzere susalım, boşanmayalım istiyor. Aile çalıştaylarıyla, programlarla ve kamu spotlarıyla ile makbul kadınlığın tarifini vermeyi sürdürüyor’’ ifadelerini kullandı.

Kadın düşmanlığınıza tahammülümüz kalmadı

Kadın cinayetleri ve şiddetin politik olduğunu vurgulayan Özpolat, ‘’Şiddet ve istismarın artmasının nedeni iktidarın kadın düşmanı, kadını aileye mahkum gören politikaları ve erkek yargının kadına yönelik şiddet olaylarında cezasızlığı norm haline getirmesi. İktidarın kadına yönelik artan şiddeti münferit vakalara indirgemesi sorumluluktan kaçtığını, tutumunu değiştirmeyeceğini gösterir. Artık yeter. Kadınlar öldürülür, şiddete uğrarken ama’lı fakatlı cümleler kurmanıza, erkek adaletten yana tutumunuza, kadın düşmanlığınıza tahammülümüz kalmadı’’ serzenişinde bulundu.

İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmeli ve sözleşmenin gereği yerine getirilmeli

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Gülfidan Özpolat, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Erkek şiddetine karşı önleyici ve caydırıcı politikaların yapılması için, KESK Gaziantep Kadın Meclisi olarak, İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi ve sözleşmenin gereğinin yerine getirilmesini, 6284 Sayılı Kanun’un etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikaların üretilmesi ve uygulanması talep ediyoruz.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *