ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi emeğinin karşılığını almalı

Çiftçi emeğinin karşılığını almalı
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2023 / 21.00
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2023 / 21.00
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarımsal ihraç ürünü olan ve “Yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığının ilk mahsulü olan boz fıstıkta hasat başladı

Kentimizin Coğrafi İşaret Tescilli baklava, çikolata, lokum gibi ürünlerde kullanılan boz fıstığın hasadına başlanıldı. Ancak bu sene rekoltenin düşük olması bekleniyor.  Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Antepfıstığında bozkırım dediğimiz baklavalık fıstık hasadı başladı. Fıstık üretiminden gelir elde edilmesi için resmi kurumlarca fiyat aralığının belirlenip açıklanması gerekiyor. Çiftçilerimiz umut bağladığı fıstık üretiminden emeğinin karşılığını alması sağlanmalı” dedi. 
Suriye’den gelen fıstık piyasayı bozuyor

“Umudumuz fıstıkta” diyen Çolak, Suriye’den gelen fıstıklardan dert yandı. “Suriye’den gelen fıstıklar hem kalite hem de lezzet bakımından Antep fıstığına kesinlikle ulaşamaz. O fıstıkların Gaziantep fıstık piyasasına girmesi hem fiyat istikrarının bozulmasına hem de kalitenin düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla sınırdan Suriye fıstıklarının gelmesine ve piyasaya kesinlikle girmesine izin verilmemeli. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi hububat ile baklagillerin pazarlama sorunu olduğundan üreticilerin üretimden beklediği gibi gelir elde edemediğine dikkat çeken Çolak, “Domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz gibi sebzelerin ve meyvelerin üretiminden iklim koşulları ve gece gündüz ısı farkından dolayı bitkilerin gelişiminde ve veriminden gelir elde edileceği kanısında değiliz. Ancak bölgemizde verim çağındaki fıstıklardan olumsuzluk yaşanmaz ise piyasadaki fiyat aralığı göz önüne alındığında çiftçilerimizin alın terinin karşılığını alabileceğini düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.  
Marka olan Antepfıstığının hak ettiği değeri bulması en büyük dileğimiz
Çolak, “Antepfıstığı üretim alanı ilçemizde kuraklık nedeniyle yıllara göre artış gösteriyor. Yetiştirilmesi uzun zaman almasına rağmen çiftçilerimiz yeni Antepfıstığı bahçe tesisine ağırlık veriyor. Şahinbey Ziraat Odası Başkanlığı olarak Antepfıstığının pazarlanmasındaki olumsuzlukları ilgili kurumlarla görüşerek çözüm bulmaya çalışacağız. Marka olan Antepfıstığının hak ettiği değeri bulması en büyük dileğimiz” diye konuşma yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *