Gaziantep’in en önemli ürünleri arasında yer alan boz Antepfıstığı hasadı başladı, ancak çiftçi fiyat bakımından yine büyük hayal kırıklığı yaşıyor
Çiftçileri tüccara ve stokçulara mahkum etmeyin çağrısı yapan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Antepfıstığı mahsulünün değerinde pazarlanması gerektiğini aksi takdirde çiftçilerin zarar edeceğinin altını çizdi. ‘’Hasat başlamadan ilgili kurumların ekonomik veriler göz önüne alınarak üretilen ürünlere fiyat belirlemesi faydalı olacak’’ ifadelerini kullandı.
Fiyatın günün koşullarına göre belirlenmeli
Çolak, ‘’Antepfıstığının dikiminden hasadına kadar olan uzun yolculuğunda çok miktarda parasal gider oluşuyor. Çiftçilerimizin yaptığı giderlerin ve emeğinin karşılığını alması için hasat başlamadan boz ve kırmızı kabuklu Antepfıstığı fiyatının günün koşullarına göre belirlenmesi için yetkili kurumlar önlem almalı. Ürün hasat edildikten sonra yapılan çalışmalar çiftçilerimize fayda sağlamaz’’ açıklamasını yaptı.
Son zamanlarda artan girdi maliyetleri ile ürün maliyeti çok arttı
Antepfıstığının her yıl düzenli ürün veren bir bitki olmadığını dile getiren Çolak, ‘’Değişen iklim koşullarıyla beraber eski alışkanlıklar ortadan kalktı. Eskiden ‘Var yılı yok yılı’ olarak değerlendirilirken bazı yerlerde 3 yılda bir ürün alınmaya başlandı. Özellikle 2024 yılında fıstık olmayan ağaçlarda gelecek yıl meyve verecek karagöz oluşumu genelde olmadı. Antepfıstığının bakımı beslenmesi zirai mücadelesi zor ve masraflı. Her yıl ürün alınmadığı için 2-3 yılın masraflarının toplamı yüksek oluyor ve son zamanlarda artan girdi maliyetleri ile ürün maliyeti çok arttı’’ dedi.
Mümkün olduğunca çiftçi ürünlerini kabala vermesin
Antepfıstığında iki hasat döneminin bulunduğunu sözlerine ekleyen Çolak, ‘’Birincisi erken boz kırım, ikincisi kırmızı ben olarak yapılıyor. Fiyatlandırma her iki hasat ürünü için değerinden hesaplanmalı. Bazı çiftçilerimiz ürünlerini kabala ağaç üzerinde satıyor. Kabala verilen ürünlerin piyasa şartlarına göre getirisi az oluyor. Kabala alan kişiler hasat esnasında özen göstermediklerinden ağaçlara zarar veriyorlar. Mümkün olduğu kadar çiftçilerimiz ürünlerini kabala vermesinler, verseler dahi hasat esnasında ağaca zarar verilmemesi için bahçede gözlemci olmalarında fayda var’’ önerisinde bulundu.
Fıstığın parasal değeri yükseldiğinden hırsızlıkta arttı
Başkan Çolak, ‘’Antepfıstığı ürününün piyasa değeri yüksek olduğu için son yıllarda ağaç üzerindeki ürünlerin çalınarak satılması çoğaldı. Mahalli güvenlik güçlerimiz gerekli önlemeleri alıyorlar ancak yine de çiftçilerimizin mahalli güvenlik güçlerimizle iş birliği yaparak hırsızlığın önüne geçilmesi sağlanmalı’’ çağrısında bulundu.