ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçide üretme heyecanı bırakmadılar

Çiftçide üretme heyecanı bırakmadılar
YAYINLAMA: 10 Haziran 2024 / 20.25
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2024 / 20.25

Gaziantep Ziraat Odaları Başkanları, açıklanan buğday fiyatlarına sert tepki gösterdi. Çiftçilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirten Başkanlar, buğdayın kilogramının 15 lira olması gerektiğini belirtti

 

 ‘Çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattılar’ diyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Çiftçilerde üretme heyecanı bırakmadılar. Çünkü girdi maliyetlerinin yüzde 100 arttığı bir dönemde bu yıl buğdaya sadece yüzde 8 zam yapıldı. Bu çiftçiyi ve tarımı bitirmek anlamına geliyor. Önümüzdeki yıl tarlalar boş kalırsa sorumlusu biz değiliz devlettir’’ açıklamasını yaptı.

Açıklanan fiyatlarla hiçbir şekilde tarım yapılamaz

Çolak, ‘’14 Mayıs çiftçiler Günü’nde buğdayın maliyeti 10,88 lira olarak açıklamıştı, ama Tarım ve Orman Bakanı bu fiyata bile itiraz etti. Ankara’da masa başında oturularak bu maliyetler yapılmaz. Sadece Harran veya Amik Ovası’na göre hesap yapılmamalı. 42 derece sıcaklığın altında üretim yapmaya çalışıyoruz. Pandemi döneminde tarımın önemini anladık dediler, ancak hepsi sözde kaldı. Açıklanan fiyatlarla hiçbir şekilde tarım yapılamaz. Çiftçi yaptığı fedakarlığın karşılığını hiçbir şekilde görmedi’’ şeklinde konuştu.

Genel başkanımızı istifaya çağıramaz

Her zaman Genel TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanında olduklarını kaydeden Çolak, ‘’Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni mevcut hükümetten faydalanarak göstererek açıklama yapan CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen’i kınıyoruz. Genel başkanımızı istifaya çağıramaz’’ açıklamasını yaptı.  

Açıklanan buğday fiyatı çiftçileri memnun etmedi

Açıklanan buğday fiyatının çiftçileri memnun etmediğini dile getiren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, her zaman çiftçinin yanında olduklarının altını çizdi. ‘’Maliyetler yüzde 100 artış gösterirken açıklanan buğday fiyatları çiftçilerimizde büyük hayal kırıklığı yaşattı’’ dedi.

Yiğit, ‘’14 Mayıs Çiftçiler Günü’nde Ankara’da bir araya geldik. Toplantıda Buğdayın maliyeti ve ne kadar olması gerektiği söylendi. Buna rağmen bu fiyat açıklandı. Çiftçiye destek verilmeli. Her türlü zorluğa karşı üreten çiftçimize minnettar olmalıyız’’ ifadelerini kullandı.

‘Gaziantep Milletvekili Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi’ diyen Yiğit, ‘’Genel Başkanımız her zaman çiftçinin yanında oldu. Ziraat odalarının siyasete alet etmemelerini istiyoruz. Gaziantep Ziraat Odaları olarak genel Başkanımızın yanındayız. Her ilde ve ilçede ziraat odaları var. Milletvekillerimiz gelsinler ziraat odalarını ziyaret etsinler, çiftçilerle görüştürelim, doğru bilgi alsınlar’’ şeklinde konuştu.

Bir tarım politikamızın olması gerekiyor

Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, ‘’Buğday hasadımızı yaptık. TMO fiyat açıklamadan önce buğdayın kilogramı 9,80 liraya kadar çıktı. TMO fiyat açıkladıktan sonra buğdayın kilogramı 1 lira düştü. Çiftçiler üretimden vazgeçmesin istiyoruz. Çocuklarımız yurt dışına gidiyor. Bir tarım politikamızın olması gerekiyor’’ dedi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *