ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçimizin geleceğe dair umutları yeniden yeşerdi

Çiftçimizin geleceğe dair  umutları yeniden yeşerdi
YAYINLAMA: 04 Ocak 2026 / 15.35
GÜNCELLEME: 04 Ocak 2026 / 15.35

Kış aylarını kurak geçiren Antep ve bölgeye yağan kar herkesi ama en çok da çiftçiyi çok sevindirdi… Zira karın yavaş yavaş erimesi suyun toprak tarafından daha iyi emilmesini ve doğanın kendini yenilemesini sağlıyor

Kar yağışının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, ‘’Her yılın bir önceki yıldan daha kurak geçtiği kentimizde, iki gün süren yoğun kar yağışı, bu riski biraz azalttı. Çiftçilerimizin geleceğe dair umutları yeniden yeşerdi’’ şeklinde konuştu.
Yoğun kar yağışı topraklarımızı yeniden canlandırdı

Kar yağışının ilaç gibi geldiğini kaydeden Erol, ‘’Her türlü zorluğa rağmen tohum toprakla buluştu. Hububat ekilen dönemde bir damla bir yağmur yoktu. Bu da çiftçileri büyük bir endişeye sevk etmişti. Ama yoğun kar yağışı topraklarımızı yeniden canlandırdı. Yakın dönemde tohumların nasıl çimlendiğini ve nasıl yemyeşil olduğunu göreceğiz. İlerleyen zamanlarda da yağış olursa hububatta rekor kırabiliriz’’ ifadelerini kullandı.
Kar yağışı doğanın kendini  yenilemesi için temel bir rol oynuyor

Kar yağışının doğanın kendini yenilemesi için temel bir rol oynadığını vurgulayan Erol, ‘’Karın yağışının en önemli tarafı yeryüzü ve yer altı sularının en büyük kaynağı olması. Bitkilerin rahat büyümesinde ve daha iyi şekilde korunmasında, kar yağışının önemli bir rol var. Toprak kar yağışından dolayı daha fazla suyu depolar. Karın yavaş yavaş erimesi, suyun toprağa emilmesini kolaylaştırır ve suyun bir anda akışa geçmesini engeller. Yani yüzey akışı ile su kaybı olmaz Adeta damlama sulama görevi görür dersek yanlış olmaz’’ açıklamasını yaptı. 

Bitkiyi hastalık ve zararlılardan  korumada da önemli bir avantaj

Karın bitkiyi düşük sıcaklıktan koruduğunu hatırlatan Erol, ‘’Bitkinin, birçok hastalık ve zararlıdan korunmasına yardımcı oluyor. Kar, su kaynağı olmasının yanında bitkiyi hastalık ve zararlılardan korumada önemli bir avantaj sağlıyor. Aşırı soğuk ve donmuş toprak, bazı böceklerin hayatta kalma şansını azaltabilir ve bu da büyüme mevsimi boyunca bitkiler üzerinde daha az böcek baskısına neden olur’’ değerlendirmesini yaptı.
Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır

‘Kar, toprak üzerinde bir yalıtım tabakası oluşturarak alttaki bitkileri ve mikroorganizmaları sert kış koşullarından korur’ ifadelerini kullanan Başkan Erol, ‘’Hava sıcaklığı dondurucu seviyelere inse bile, kar örtüsü altındaki toprak daha ılık kalır. Kar ve yağmur suları ile de toprağa azot ilave ediliyor. Bu yolla genellikle toprağın amonyak ve nitrat şeklinde azot kazancı oluyor. Kar yağışı sayesinde kalsiyum, magnezyum ve demir gibi bitki besin elementleri çözülmesiyle toprağın ihtiyacı olan element karşılanmış oluyor. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar’’ dedi. Haber Merkezi

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *