ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçiyi tüccarlara mahkum etmeyin!

Çiftçiyi tüccarlara mahkum etmeyin!
YAYINLAMA: 21 Nisan 2024 / 16.09
GÜNCELLEME: 21 Nisan 2024 / 16.09

Hububat hasat zamanına az bir zaman kalmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından herhangi bir taban fiyatının açıklanmaması tepkilere neden oldu

Hububat hasat zamanına az bir zaman kalmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından herhangi bir taban fiyatının açıklanmaması çiftçiler tarafından tepki ile karşılandı. Taban fiyat açıklanmadığı için ürünlerini tüccara satmak zorunda kaldıklarını ifade eden çiftçiler, fiyatların bir an önce açıklanmasını istedi.

3-5 tüccar kendi aralarında fiyat belirleyip çiftçinin elinden ürünü uygun fiyata alıyor

Çiftçileri tüccara mahkum etmeyin çağrısında bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Taban fiyat açıklanmadığından ve çiftçi borçlu olduğundan ürününü tüccara satmak zorunda kalıyor. 3-5 tüccar kendi aralarında fiyat belirleyip çiftçinin elinden ürünü uygun fiyata alıyorlar” dedi.

TMO’nun bir an önce taban fiyatı açıklaması lazım

Hububat hasat dönemine bir ay kaldığını söyleyen Çolak, “Hububat hasadına az bir zaman kalmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi halen taban fiyat açıklamadı. Her yıl hasat döneminden 30 veya 45 gün sonra taban fiyat açıklanıyor. Ancak bunun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçilere hiçbir faydası yok. Çünkü çiftçiler, hububatı paraya çevirmesi lazım ki akaryakıt, gübre, ilaç ve gider borçlarını ödeyebilsin. O yüzden bir an evvel taban fiyatlarının açıklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiyatların açıklanmasını büyük bir heyecan ve merak içerisinde bekliyoruz

Hububat taban fiyatlarının hasattan önce açıklanması gerektiğini vurgulayan Çolak, “Fiyatlar İç Anadolu Bölgesi’nin hasat dönemi göz önüne alınarak açıklanıyor. Ancak fiyatlar en az 20 gün önceden açıklanması lazım ki çiftçide ona göre planlamasını yapması gerekiyor. Fiyat geç açıklandığında bölge çiftçimiz zarar görürken, İç Anadolu Bölgesi çiftçisi zarar görmüyor. Çünkü orada hasat açıklandıktan sonra yapılıyor. O yüzden fiyatların açıklanmasını büyük bir heyecan ve merak içerisinde bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

TMO, girdileri göz önüne alarak fiyat açıklamalı

Başkan Çolak, “Geçen yıl 1. sınıf makarnalık buğdayın kilogram fiyatı 9 lira, düşük vasıflı makarnalık buğday 8,25 lira, ekmeklik buğday 8,25 lira düşük vasıflı buğday da 7 lira, arpa ise 7 lira olarak açıklandı. Ancak geçen yıl TMO, yeteri kadar alım yapmadı. Çiftçiler randevu almak için aylarca bekledi. Şu anda gübre, mazot ve ilaç fiyatları yüzde 100 zamlanmış durumda. Dolayısıyla Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyatları girdi maliyetlerini göz önüne fiyatlar geçen yılın en az iki katı olmalı Bunun altında fiyat açıklandığından çiftçi zarar edecek” tespitinde bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *