ANASAYFA arrow right Güncel

Çocuklarımızı koruyamamanın utancı başta devlet olmak üzere hepimize yeter!

Çocuklarımızı koruyamamanın utancı başta devlet olmak üzere hepimize yeter!
YAYINLAMA: 22 Nisan 2024 / 20.24
GÜNCELLEME: 22 Nisan 2024 / 20.24

Bugün 23 Nisan… TBMM’nin açılış gününü çocuklara armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ten günümüze çocuklarımız açısından hiç de güzel bir dünya yaratılmadı… Türkiye nüfusunun yüzde 26'sını çocukların oluşturuyor, nüfusun 22 milyon 206 bin 34'ü çocuk…. Ve ortada çocuklarımız açısından kara bir tablo var… Çocuklarımız ya uyuşturucu batağına sürükleniyor ya evlendiriliyor ya da özellikle kuran kursu adı altında eğitim sisteminin içerisine sokulmaya çalışılan tarikat yurtlarında cinsel istismara uğruyor… Çocuklarımıza böyle kötü bir dünya yaratan tüm sorumsuz yöneticilere bu kadar ağır bir vebal ve utanç yeter…

 

Çocukların yüzde 62,4'ü her gün ekmek ve makarna ile besleniyor. 2023 yılında 'çocukların cinsel istismarı' suçuyla ilgili 40 bin 713 yeni dosya açıldı. 2023 yılında ceza mahkemelerinde yargılanan 166 bin 152 çocuktan 28 bin 510’u hakkında mahkûmiyet kararı verildi. 2023 yılında 16-17 yaşındaki 10 bin 471 çocuk evlendirildi. Son 10 yılda 234’ü 14 yaşından küçük 671 çocuk işçi hayatını kaybetti. Okula başlayan 10 çocuktan 2’si liseyi bitiremedi.

 

Her 3 çocuktan biri yoksul ve suça karışan çocuk sayısı 1 milyonu aştı

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir rapor hazırladı. Rapora göre, her 3 çocuktan biri yoksul ve suça karışan çocuk sayısı 1 milyonu aştı. Öte yandan, 15 yaşından küçük çocuklar arasında intihar oranları da yüzde 11 arttı.

15-17 yaş grubuna mensup her 5 çocuktan 1’i çalışmak zorunda

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan’ın hazırladığı rapora göre, “Türkiye Yüzyılı” propagandası yapan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, cumhuriyetimizin geleceğini emanet ettiğimiz çocuklarımız açlık, sefalet ve suça sürüklendiler. Bugün Türkiye’de her 3 çocuktan 1’i yoksullukla karşı karşıya. Son 8 yılda suça sürüklenen çocuk sayısı 1 milyonu aştı. Çocuklar arasında uyuşturucu yaygınlaştı. Madde kullanımına bağlı suçlar nedeniyle hakkında işlem yapılan çocuk sayısı yüzde 22 arttı. Hayat pahalılığı yükseldikçe, haneleri vuran yakıp kül eden sefalet yaygınlaştı. Bunun bir sonucu olarak çocuk işçiliği de tavan yaptı. Bugün 15-17 yaş grubuna mensup her 5 çocuktan 1’i çalışmak zorunda. Çocuklara bir bayramı bile çok gören AKP iktidarı ise mevcut sorunları çözmek yerine bu tabloyu saklamak için hayati istatistikleri karartmanın yollarını arıyor.

Çocuk işçiliğinin artması Türkiye’nin geleceğini tehdit ediyor

22 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yanlış ekonomi politikaları başta olmak üzere eğitim alanında yaşanan ideolojik yozlaşma, bilimsel ve laik eğitimin içinin boşaltılması, sağlık sisteminin kalitesizleşmesi, sosyal düzenin hızla bozulması nedeniyle artan suç oranları, istismar, taciz ve şiddet vakalarının yaygınlaşması, dünyadaki en şiddetli hak ihlallerinin başında gelen çocuk işçiliğinin artması Türkiye’nin geleceğini tehdit ediyor.

Yoksul çocuk sayısı 2023 yılında 7 milyonun üzerinde

Ülkemizde her gün binlerce çocuk, yoksulluk, eğitim eksikliği, sağlık sorunları ve diğer zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu çocuklar, geleceklerine dair umutlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyalar. Eğitim alanında giderek derinleşen fırsat eşitsizliği, çocuklarımızın potansiyellerini gerçekleştirmelerini engelliyor. Yoksulluk, birçok ailenin çocuklarını sağlıklı bir şekilde büyütmesini, insan onuruna yakışır asgari yaşam koşullarına sahip olmalarını imkansızlaştırıyor. Sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar ise çocukların sağlığını riske atıyor.

Türkiye’yi pençesine alan yoksulluktan en fazla çocuklar etkileniyor. TÜİK tarafından bile karartma imkânı kalmayan son veriler Türkiye’de yoksul çocuk sayısının 2023 yılında 7 milyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. 2023 verilerine göre ülkemizdeki çocuk nüfusun 22 milyon 206 bin 34 olduğu düşünülürse, AKP iktidarının Türkiye Yüzyılı diyerek övündüğü günümüzde her 3 çocuktan 1’inin yoksullukla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Öte taraftan Türkiye’deki çocukların yüzde 32’sini etkileyen derin yoksulluk özellikle Tek Adam Rejimine geçilen 2017’den günümüze etkisini yüzde 2 artırdı.

Çocuklarda uyuşturucu kullanımı artıyor

Çocuklar arasında suça sürüklenme sayısındaki artış doğrudan bozulan sosyo-ekonomik faktörlerle ilişkilidir. Derinleşen ekonomik zorluklar ve yaygınlaşan aile içi şiddet çocukların suça sürüklenme sürecini hızlandırmakta, mahalle baskısı, suçla ilişkili arkadaş gruplarına maruz kalma veya uyuşturucu kullanımı gibi faktörler de çocukların suça eğilimini artırmaktadır.

Ülkemizde 2015-2022 yılları arasında suça sürüklenen toplam çocuk sayısı 1 milyon 196 bin 972’ye ulaştı. Söz konusu 7 senede suça sürüklenen çocuk sayısı yüzde 55 arttı. Bu süre zarfında çocuklar en fazla yaralama (406.503), hırsızlık (333.459) ve uyuşturucu (63.393) olaylarına karıştı. Uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti nedeniyle güvenlik birimine getirilen çocuk sayısında gerçekleşen yüzde 22’lik artış 2015-2022 yılları arasında alındığı açıklanan tedbirlerin yeterli olmadığını ortaya çıkardı.

AKP iktidarı döneminde 15-19 yaş grubunda 9.444 çocuk intihar etti

AKP İktidarında Türkiye’de intihar eden 5-19 yaş grubu kişi sayısı 9.444 oldu. İntiharlar 2002-2022 yılları arasında yüzde 15 arttı. İntihar edenlerin 7.698’i 15-19 yaş grubunda iken, 1.746’sı 15 yaşından küçüktü. 15 yaşından küçük çocuklar arasında intihar oranları da yüzde 11 arttı.

Türkiye, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın refahı konusunda önemli bir sınavla karşı karşıya. 22 milyon çocuğumuzdan 7 milyonu, yoksulluk sınırının altında bir yaşam sürdürüyor. Yoksulluk, sadece gelir seviyesini değil, aynı zamanda sağlık, eğitim ve sosyal fırsatlara erişimi de etkiliyor. Ancak bilinçli politika ve toplumsal fayda anlayışından hareketle yoksullukla mücadele etmek mümkün. Eğitim, sağlık hizmetlerine erişim, aile destek programları ve istihdam olanakları gibi alanlarda yapılan yatırımlarla, yoksulluğu azaltabilir ve çocuklarımızın daha iyi bir gelecek kurmasına yardımcı olabiliriz. Çocuklarımızın refahını en üst düzeye çıkarmak için hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikası çözüm değildir. Türkiye'nin gerçek zenginliği; çocuklarının güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümesinde yatar. Bu nedenle, yoksullukla mücadelede kararlı bir şekilde ilerlemeli ve her çocuğun potansiyelini gerçekleştirmesine olanak tanımalıyız. Gelecek, bugün alacağımız kararlarla şekilleniyor.”

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *