ANASAYFA arrow right Güncel

Daha hızlı olabilirdik ve daha fazla can kurtarılabilirdi

Daha hızlı olabilirdik ve daha fazla can kurtarılabilirdi
YAYINLAMA: 20 Şubat 2024 / 19.40
GÜNCELLEME: 20 Şubat 2024 / 19.40

Kahramanmaraş depremlerinden alınması gereken derslerin olduğunu söyleyen Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hamit Öztürkmen, “Gaziantep merkez, çevre illere nazaran daha az zarar görmesine rağmen kurtarma çalışmalarında yavaş ilerledik, daha hızlı olabilirdik ve daha fazla can kurtarılabilirdi. Bu deprem bize ders olmalı” ifadelerini kullandı.

Depremden birçok konuda alınacak dersler var

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Öztürkmen, “Kahramanmaraş depremleri kolay unutulacak bir olay değil. Gaziantep merkez bölgemize nispeten daha az zarar gördü. Ancak bir insanın hayatı bile bizim için çok önemliydi. Depremden birçok konuda alınacak dersler var. En önemlisi de bir felaket anında afet koordinasyonunun çok daha sağlıklı çalışması gerekiyor. Tüm kamu kuruluşlarının bu konuda ön ayak olması ve hazırlıkların tamamlanması lazım” dedi.

Bu şehrin Makine Mühendisleri Odası’na ihtiyaç var

Öztürkmen, “Deprem sonrasında doğalgaz kesintileri yaşandı. Doğalgaz sorununun çözülmesi için Makine Mühendisleri Odamız, depremin olduğu andan itibaren elini taşın altına koydu. GAZDAŞ’a ekipler ve zor şartlarda çalıştılar. Vatandaşların gazlarının açılması için büyük bir mücadele verdik. Bu şehrin Makine Mühendisleri Odası’na ihtiyaç var demek. En zor günde bizim odamız vardı ve her zaman elimizi taşın altına koyduk” açıklamasını yaptı.

Lokalde projelendirme, denetleme ve sürdürme kültürünü oluşturmalıyız

Deprem ile birlikte ulaşımın kesildiğini, yolların tıkandığını dolayısıyla il dışından yardımların gelmesinin zorlaştığını sözlerine ekleyen Öztürkmen, “Yaşanan bu kadar olay sonrasında kendi kendimize yetebilmemiz gerektiğinin farkında vardık. Makine imalat sanayi, ham madde ve insan kaynağı olarak kendimize yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu anladık. İşte bunlardan ders alıp artık birçok şeyi lokalde projelendirme, denetleme ve sürdürme kültürünü oluşturmamız lazım. Bu konuda tüm mekanik alt yapı bizde var” şeklinde konuştu.

Maaşlar, enflasyon karşısında eridi

Mesleki sorunlardan ve sıkıntılardan bahseden Öztürkmen, “Kamu da çalışan mühendis meslektaşlarımız geçim sıkıntısı yaşıyor. Enflasyona karşı maaşları eridi. Maaşlarının yanı sıra özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesini bekliyoruz ve konunun takipçisiyiz. Özel sektörde ise tüm imalat sanayisine mühendislik eli değmedikçe bu işletmelerden kazanç, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve iş güvenliği üst seviyede olmaz. Eğer bunları bekliyorsak özel sektördeki mühendislere sahip çıkılması lazım” vurgusu yaptı.

Cihazların doğalgaz dışında başka enerji kaynaklarıyla çalışabilmesi önemli

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hamit Öztürkmen, konuşmasını şöyle bitirdi: “Deprem esnasında doğalgaz kesintisi yaşadık. Kurumlar, vatandaşlarımız ve odamız el ele vererek birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde bu sıkıntıyı aştık. Ancak daha kötüsü de olabilirdi. Yani hatlarımızın birçoğu kullanılamaz durumda da olabilirdi. Bu duruma da hazırlıklı olabilmek için stratejik kurum ve kuruluşlarda, sanayi tesislerinde alternatif yakıtların olması zaruri. Cihazların doğalgaz dışında başka yakıt türleriyle çalışabiliyor olması önemli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *