ANASAYFA arrow right Güncel

Depremden önceki işlem sayılarımıza ulaşmaya başladık

Depremden önceki işlem sayılarımıza ulaşmaya başladık
YAYINLAMA: 01 Ağustos 2023 / 21.16
GÜNCELLEME: 01 Ağustos 2023 / 21.17
Kahramanmaraş depremleri dolayısıyla mayıs ayına kadar yapılan işlemler yüzde 15 bir düşüş yaşandığını ancak sonrasında ise sektörün yavaş yavaş kendisini toparladığını söyleyen Gaziantep Noterler Odası Başkanı Nuri Büyük, “Depremden önceki işlem sayılarımıza ulaşmaya başladık. Yılın ikinci yarısında da noterlerin hareketli olacağını düşünüyorum” dedi.

En fazla işlem ikinci el araç alım satımlarında
Her yıl olduğu gibi bu yılda en fazla yoğunluğun araç alım-satımlarda olduğunu belirten Büyük, “Şu anda ikinci el araç alım satımında bir yoğunluk söz konusu, ama bu hareketliliğin ne zamana kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Noterlerde vekaletname, borç senet işlemleri, taahhütname, imza beyannamesi şirketlerin hissedarlı sözleşme ve defter tasdiki gibi yüzlerce çeşit işlem yapılabilir. Bizi ölüme bağlı tasarruf ve vasiyetname işlemleri çok yoruyor. Çünkü bu tür sözleşmelerin hukuki niteliği ağır basar. Çok ağır sorumluluk maddelerimiz olduğundan noterler bu işlemleri çok titiz bir şekilde yaparlar” ifadelerini kullandı.
İki noter hafta sonu yoğunluğunu kaldırıyor
Gaziantep’te nöbetçi noter uygulamasının sürdüğünü hatırlatan Büyük, “Kentimizde Cumartesi ve pazar günleri iki noterimiz nöbetçi olarak çalışıyor. Nöbetçi noterlerin olağan noterlere dönüşmesini istemiyoruz. Vatandaşımızın çok acil yapılması gerekli olan işlemleri yaptırmalarını, onun dışında acil olmayan işlemleri hafta içi yaptırmalarını istiyoruz. Nöbetçi sayısını azaltma ve artırma kararını Adalet Bakanlığı veriyor. Şu anda bu iki noter hafta sonu yoğunluğunu kaldırıyor” açıklamasını yaptı. 
Zamlardan noterlerde nasibini aldı
Başkan Büyük, zamlardan noterlerinde olumsuz olarak etkilendiğine dikkat çekerken, “2022 yılında sadece yüzde 25 zam verildi, ancak enflasyon yüzde 100’ün üzerine çıktı. Dolayısıyla mali dengemiz bozulmaya başladı. 2023 yılı için ise yüzde 100 oranında zam verdiler, fakat asgari ücret zamlandı, giderlerimiz arttı. Ülke ekonomik bir çalkantı içerisinde. Böyle şeyler olacaktır, lakin sonrasında bir denge sağlanacak” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *