Deprem bölgesinde yüzlerce okul hâlâ onarılmadı, binlerce öğrenci konteyner sınıflarda eğitime devam ediyor
12 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre 2025-2026 eğitim-öğretim yılı kapsamında deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde özel okullarda öğrenim gören öğrencilere destek verilecek. Ancak özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine verilecek destekler, okulun organize sanayi bölgesi (OSB) içinde veya dışında bulunmasına göre farklılaşıyor.
Konteyner sınıflarda, ikili-üçlü eğitim sisteminde, kalabalık dersliklerde öğrenim görüyor
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Sadece özel okullara yönelik olarak yapılan bu düzenleme, deprem bölgesindeki ağır yıkımın yarattığı eğitim krizini çözmek bir yana, kamusal eğitimi zayıflatmak ve özel okulları güçlendirmek anlamına geliyor’’ tespitini yaptı.
Devlet okullarında ki yoksul depremzede öğrencilerin görmezden gelindiğini ifade eden Parlakçı, ‘’Deprem bölgesinde yüzlerce okul hâlâ onarılmamış, binlerce öğrenci konteyner sınıflarda, ikili-üçlü eğitim sisteminde, kalabalık dersliklerde öğrenim görüyor. On binlerce öğrenci barınma, beslenme, ulaşım sorunları yaşarken, özel okullara teşvik verilmesi açık bir tercihin, yani piyasacı eğitim politikalarının göstergesi. Bu teşvikler, yalnızca özel okula gidebilen sınırlı sayıdaki öğrenciye yarar sağlarken, büyük çoğunluğu devlet okullarında olan yoksul depremzede öğrenciler görmezden geliniyor’’ dedi.
Tebliğ ile önceki yıllarda eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınıp öğretim kademesini tamamlamayan özel okullarda okuyan deprem bölgesi öğrencileri için ilkokul öğrencilerine (3.-4. sınıf) 33 bin 264 TL, ortaokul öğrencilerine (7.-8. sınıf) 38 bin TL, lise öğrencilerine (11.-12. sınıf) 38 bin 880 TL yıllık özel okul ücreti desteği verileceğini hatırlatan Parlakçı, ‘’Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine verilecek destekler ise okulun organize sanayi bölgesi (OSB) içinde veya dışında bulunmasına göre farklılaşıyor. OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik liselerde alanlara göre değişen destek tutarları 46 bin 332 TL ile 77 bin 626 TL arasında, OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik liselerde alanlara göre değişen destek tutarları 36 bin 482 TL ile 48 bin 894 TL arasında belirlendi’’ şeklinde konuştu.
Kamu kaynaklarından milyarlarca liranın bu kurumlara aktarılıyor
Özel okullara teşvik uygulamasının yıllardır sürdürüldüğünü ve kamu kaynaklarından milyarlarca liranın bu kurumlara aktarıldığına dikkat çeken Parlakçı, bu durumun Anayasa’nın eşitlik ve eğitim hakkı ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi. ‘’Kamu kaynakları, öğretmen açığının kapatılması, derslik ve okul inşası, ücretsiz yemek, ulaşım ve barınma hizmetleri gibi acil ihtiyaçlara yönlendirilmeli. Deprem bölgesindeki eğitim sorunu, sınırlı sayıda öğrencinin gittiği özel okulları teşvik ederek değil, çağ nüfusunun büyük bölümünün eğitim gördüğü devlet okullarına yatırım yapmak ve her okulun ihtiyacına göre ödenek ayırmak. Tüm öğrenciler için eşit ve nitelikli eğitim sağlamak devletin asli görevi. Eğitim Sen olarak, özel okullara teşvik kararını ayrımcı ve eşitsizlikleri derinleştiren bir uygulama olarak görüyor, kamu kaynaklarının özel sermayeye değil, halkın çocuklarının geleceğine harcanması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.