İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Av. Bahri Oğuz, ‘’Barışın coğrafyamızda yaşayan tüm canlılara kazandıracağını biliyoruz. Bugün silah bırakma kararı ile ortaya çıkan negatif barış halinin insan haklarının tesis edileceği demokratik ortamda pozitif barış haline evrilmesi için devlet ve hükümet tarafından ivedilikle atılması gereken adımlar atılmalı’’ çağrısında bulundu.
Çatışmaların yarattığı sorunlarla yüzleşilmesi
ve güçlü bir siyasi iradenin varlığı hayati önemde
Kürt Meselesinde devletin ret ve inkar politikaları nedeniyle 40 yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmalı sürecin çok ciddi toplumsal sorunlara yol açtığını kaydeden Oğuz, ‘’12 Mayıs tarihinde açıklandığı üzere PKK’nın almış olduğu kendini fesih ile silahsızlanma kararına, yaşam hakkı ihlallerini sona erdirecek olması ve meselenin demokratik yollardan çözümüne olanak vermesi bakımından önemli. Kürt Meselesinin demokratik ve barışçıl yollardan çözümü için 40 yıllık savaş ve çatışmaların yarattığı sorunlarla yüzleşilmesi ve güçlü bir siyasi iradenin varlığı hayati önemde’’ açıklamasını yaptı.
Kürt meselesinin çözümü için her şart ve koşulda
diyalog ve müzakere yöntemlerinin esas alınmalı
Oğuz, ‘’İnsan hakları savunucuları olarak Kürt meselesinin çözümü için her şart ve koşulda diyalog ve müzakere yöntemlerinin esas alınması gerektiğini savaşın en yoğun olarak yaşandığı süreçlerde dahi güçlü bir şekilde savunduk. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti, altına imza attığı uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınan ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmalı’’ ifadelerini kullandı.
Tüm siyasi mahpuslar serbest bırakılmalı
Hasta mahpuslar başta olmak üzere derhal tüm siyasi mahpuslar serbest bırakılması ve terörle mücadele yasası kaldırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Oğuz, İstanbul sözleşmesinin yeniden imzalanarak yürürlüğe girmesini önemine değindi. Kadına yönelik şiddet ve LGBTİ haklarının önündeki en büyük engel olan nefret söylemine son verilmeli ve bu konuda uluslararası sözleşmelerin garanti altına aldığı tüm açılımlar yapılmalı’’ şeklinde konuştu.
Üzerimize düşen sorumlulukları
yerine getirmeye hazırız
İnsan hakları savunucuları olarak gerçek bir heyecan yaşadıklarını, bu heyecanın barışa ulaşabilme ihtimalinin verdiği heyecan olduğunu kaydeden Başkan Oğuz, ‘’Bir kez daha barış iyidir diyoruz. Böyle bir süreçte insan hakları savunucuları olarak kalıcı ve onurlu barışın tesisi için güçlü bir siyasal bir irade beklediğimizi, aynı zamanda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız’’ dedi.