ANASAYFA arrow right Güncel

Dolar yıl sonuna kadar 40 TL’yi bulabilir

Dolar yıl sonuna kadar 40 TL’yi bulabilir
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2024 / 18.07
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 / 18.07

Doların ateşinin düşmeyeceğini ve yıl sonuna kadar 40 lirayı bulabileceğini sözlerine ekleyen Durdu Döviz Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Cihan Sancılı, “Enflasyon düşerse o zaman kademeli olarak faizleri düşürecekler. Bu da ister istemez döviz fiyatlarına etki edecek. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde yükselen bir döviz görebiliriz” tespitinde bulundu. 

Bankaların, OSB’deki firmalara
esnek davranması lazım

Sancılı, kamu ve özel bankaların Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalara daha esnek davranılması gerektiğini vurgularken, “Sanayici yatırım yapmak veya işletmesini büyütmek için kredi çeker. O nedenle özel ve kamu bankaları OSB’de faaliyet gösteren firmalara verdiği kredilerin faiz oranını reel faizden daha düşük tutmalı. Bu firmalara yüzde 60-65’den kredi verilirse bu işin çok iyi yerlere gideceğini zannetmiyorum” şeklinde konuştu.

Şu anda alan değil, satan
kişi daha fazla gibi duruyor

Yerel seçim öncesinde piyasada TL bolluğu yaşandığını ancak o bolluğun azaldığını vurgulayan  Durdu Döviz Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Cihan Sancılı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerel seçim sonrasında çarklar tersine dönmeye başladı. TL’de yeniden sıkıntı yaşanmaya başlandı. Şu anda alan değil, satan kişi daha fazla gibi duruyor.”

Fiyatı yükselen bir ürüne talep var

Sektörün krizden beslendiğini söyleyen Sancılı, insanların yatırım mantalitesinin çok değiştiğinin altını çizdi. “Şu anda fiyatı yükselen bir ürüne talep var. örneğin; altın veya döviz yükseldiğinde herkes bunlara yöneliyor. Bu da ister istemez yükselen fiyatları daha da yükseliyor ve aradaki makas açılıyor” açıklamasını yaptı.

Sıkıntılı bir dönemden geçiliyor

Sektörün belirsizlik ortamını sevdiğini sözlerine ekleyen Sancılı, yerel seçim öncesinde bankalar ile serbest piyasaya arasında dövizde 1 TL olan farkın ortadan kalktığını belirtti. “Sıkıntılı bir dönemden geçiliyor. Öz sermayesi güçlü olan firmalar ayakta durabiliyor. Onun haricinde öz sermayesi güçlü olmayan ve çarkını kredi ile döndüren firmaların sıkıntılı olduğunu duyuyoruz. Çok umut verici gelişmeler olmuyor” ifadelerine yer verdi. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *