ANASAYFA arrow right Güncel

Dünya Anadili Günü: 'Kürtçeye yönelik yasakçı anlayışa son verilmeli'

Dünya Anadili Günü: 'Kürtçeye yönelik yasakçı anlayışa son verilmeli'
YAYINLAMA: 22 Şubat 2025 / 14.32
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2025 / 14.32

İHD Antep Şubesi, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü dolayısıyla Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı. Açıklamada, "Kürtçe’ye yönelik yasakçı anlayışa son verilmeli" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü dolayısıyla Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı. İHD Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, yaşamın her alanında Kürtçenin kullanımının ciddi engellemelerle ve baskılarla karşılaştığını söyleyerek, "Diller üzerindeki yasakçı anlayışa son verilmeli" dedi.

Antep Adliyesi önünde yapılan açıklamaya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM) ve Antep Emek ve Demokrasi Platformu da destek verdi.

Açıklamayı Kürtçe yapan Oğuz, Ulus devlet anlayışının anadilde eğitim taleplerinin önünde büyük bir engel olduğunu söyledi ve şöyle konuştı:

"Ulus Devlet anlayışı asimilasyoncu, tekçi ve yasaklayıcı bir anlayışla Anadilde Eğitim taleplerini reddetmektedir. Ulus Devlet anlayışı bir toprak parçası üzerinde yaşayan bütün bireylerin 'tek dili' konuşmaya, eğitim görmeye ve diğer faaliyetlerini sürdürmeye zorlamaktadır. Dünya üzerinde yok olan, tehlike altında olan ve konuşulan tüm diller insanlık tarihinin ortak değeridir. Diller üzerinde tekçi ve asimilasyoncu politikalar ve zor aygıtları kaldırılmalıdır. Halkların kendi dillerinde konuşma, eğitim alma, yaşamlarını ve kültürlerini devam ettirmeleri sağlanmalıdır."

Kürtçe'ye yönelik engellemelere ve yasaklamalara son verilmesi çağrısında bulunan Oğuz, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin çözüm bekleyen en temel sorunlarından olan Kürt Meselesinin çözümü ve toplumsal barışın sağlanmasında Anadilde Eğitim hakkının tanınması ve Kürt Dili ile lehçelerinin kullanımı önündeki engellerin kaldırılması önemli bir adım olacaktır. Türk Devletinin Kürt Diline yönelik TRT6 ve Seçmeli Dersler gibi düzenlemeler yapması Anadil ile ilgili hak taleplerini karşılayacak düzeyde değildir. Yaşamın her alanında Kürtçenin kullanımı ciddi engelleme ve baskılarla karşılaşmaktadır. Mülki idari makamlar olmak üzere birçok idari karar ile Kürtçe tiyatro, sinema, konser ve benzeri kültürel etkinlikler yasaklanmaktadır. Geçtiğimiz aylarda başlayan ve Kürt Meselesinin çözümüne yönelik bazı görüşmeler ile tartışmalar toplumda beklentilere yol açmakta; bu beklentilerin en önemlisi ise Anadilde Eğitim Hakkının tanınması meselesidir. Türk Devleti, Kürt meselesinin çözümüne yönelik sorumlu bir davranış sergileyerek başta Anadilde Eğitim hakkı olmak üzere; diller üzerindeki yasakçı anlayışına son vermelidir."

Oğuz'un sonra Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden Bermal Kutlu da açıklamanın Türkçe metinini okudu.

Açıklamalardan ardından ÖHD Antep üyesi Alaattin Aslan da 15 Şubat'ta mesleki faaliyetlerinden dolayı Mersin Tarsus’ta tutuklanan ÖHD üyesi avukat Volkan Bilecenin bir an önce serbest bırakılması ve avukatlara yönelik baskının son bulması çağrısında bulundu. T24

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *