Ekran bağımlılığı çocuklarda özgüven eksikliği, depresyon ve kaygıya sebep oluyor
Çocukların sosyal medyada günde 3-4 saati aşan zaman geçirmesi, özgüven eksikliği, kaygı, depresyon ve dikkat bozukluklarına yol açabiliyor. Uzmanlar, ebeveynlerin içerikleri birlikte takip ederek rehberlik etmesi gerektiğini vurguluyor.
Teknolojinin hızla geliştiği dijital çağda, çocuklar giderek daha erken yaşta ekranlarla tanışıyor. Özellikle sosyal medya platformlarına olan ilgi, çocuklarda bağımlılık düzeyinde kullanım alışkanlıklarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bu durumun psikolojik ve fiziksel gelişimi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 10- 14 yaş arası çocukların yüzde 65’i günde en az 3 saat ekran başında vakit geçiriyor.
Cumhuriyet’e sosyal medyanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Pelinsu Bulut Özer, yapılan araştırmalara göre günde 3-4 saati aşan sosyal medya kullanımının çocuklarda özgüven eksikliği, depresyon, kaygı ve uyku düzensizliklerine sebep olduğunu belirterek “Sürekli gelen bildirimler, hızlı içerik akışı da çocukların dikkat süreleri üzerinde olumsuz etki yaratarak uzun süreli planları sürdürme, odağını koruyabilme gibi bilişsel becerilere ket vurabilmekte” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet