ANASAYFA arrow right Güncel

Eğitim-öğretimde ciddi aksaklıklar çıkması kaçınılmaz

Eğitim-öğretimde ciddi aksaklıklar çıkması kaçınılmaz
YAYINLAMA: 28 Mart 2024 / 19.53
GÜNCELLEME: 28 Mart 2024 / 19.53

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Okul randevu sistemi uygulamasının öğretmenlerin ders saatleri ve ders dışı çalışmaları dikkate alınmadan hayata geçirilmesi halinde eğitim-öğretimde ciddi aksaklıklar çıkması kaçınılmaz” uyarısında bulundu.

Millî Eğitim Bakanlığınca, velilerin okul müdürü ve öğretmen görüşmelerini dijital ortama taşıyan “Okul randevu sistemi” hayata geçirildi. Okul Randevu Sistemi ile birlikte veliler, öğretmen görüşmeleri için E-devlet kullanıcı bilgileriyle okulların internet sitelerinden randevu alabilecek.

Randevu saatinde öğretmenin hazır bulunması zorunluluğu olduğunu düşündürür

Parlakçı, “Doğrudan öğretmenin günlük çalışma planı ile ilgili olan veli ile görüşme zamanının planlamasının bu şekilde öğretmenin ders programı ve günlük çalışma planı dikkate alınmadan yapılması veliye her istediği saatte randevu alabileceğini ve aldığı randevu saatinde öğretmenin hazır bulunması zorunluluğu olduğunu düşündürür. Bu durum veli öğretmen ve veli okul idaresi arasında sorunlar yaşanmasına neden olur” dedi.

Randevu sisteminin öğretmenin ders programı, günlük iş planı, mesai saatleri içerisindeki veli görüşme planı göz önünde tutularak, öğretmenin planlamasına göre ve idareye bildirdiği saatlerin randevu sisteminde açılmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Parlakçı, “MEB’in geçmişte bütün öğretmenleri dersi olsun ya da olmasın 08.00-17.00 saatleri arasında okulda tutmak istediği yönündeki girişimleri dikkate alındığında, okul randevu sisteminin böylesi bir uygulamayı hayata geçirmek için bir fırsat olarak kullanılabileceği kanaati mevcut. Okul idarelerinin kendi inisiyatifleri ile öğretmene mesai saatleri dışında angarya iş yüklemelerinin engellenmesini sağlayacak netlikte ve sınırlılıkta düzenleme yapılması gerektiği açık” açıklamasını yaptı.

Randevu sistemi tek başına okul idarelerinin inisiyatifine bırakılmamalı

Okul randevu sisteminin öğretmenlerin mesai saatleri ve çalışma süreleri dikkate alınmadan hayata geçirilmesinin yeni bir angarya anlamına geldiğini kaydeden Parlakçı, bunun kabul edilebilir olmadığının altını çizdi. “Okul randevu sistemi uygulanırken öğretmenlerin programı mutlaka dikkate alınmalı ve randevu sistemi tek başına okul idarelerinin inisiyatifine bırakılmamalı” şeklinde konuştu.

Tanımlanmamış her görev angarya olarak nitelendiriliyor

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin mesai süreleri, ders ve ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi bakanlar kurulu kararına göre belirlenen bir ders saati süresi ve aralardaki teneffüs sürelerinden oluşuyor. Bu süre içinde öğretmenler ders verme, hazırlık yapma, sınavlarını düzenleme ve diğer mesleki görevleri yerine getirmekle yükümlü. İfade edilen yükümlülükler dışında yüklenen ve ek ders ücreti ya da izin karşılığı tanımlanmamış her görev angarya olarak nitelendiriliyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *