ANASAYFA arrow right Güncel

Emekliler kış yardımı bekliyor

Emekliler kış yardımı bekliyor
YAYINLAMA: 15 Kasım 2023 / 23.29
GÜNCELLEME: 15 Kasım 2023 / 23.30

Türkiye genelinde milyonlarca emekli 7 bin 500 TL ile geçinmek zorunda. Kış mevsimi kapıya dayandı. Kömürün tonu 6 bin 500 TL’nin üzerine çıktığı bir dönemde emekliler, kış ayını nasıl geçireceğini düşünmeye başladı.

Milyonlarca emekli 7 bin 500 TL ile geçinmeye çalışıyor

Ülkemizde olduğu gibi 2,5 milyon kişinin yaşadığı Gaziantep’te de binlerce emekli 7 bin 500 TL ile geçiniyor. Aldığı maaş ile geçinemeyenler bulabilirse ikinci bir işte çalışıyor bulamaz ise ya ayakkabı boyacılığı yapıyor ya da konteynerlerden çöp topluyor.

Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı kentimizde kış kapıya dayandı

Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı kentimizde kış kapıya dayandı. Ancak aldığı maaş ile karnını bile zor doyuran binlerce emekli kış ayını nasıl geçireceğim diye kara kara düşünmeye başladı. Çünkü kömürün tonu 6 bin 500 TL’nin üzerinde iken emekliler aldığı 7 bin 500 TL ile nasıl kömür alacağını hesap etmeye başladı. Fakat bir türlü işin içinden çıkamadı.

 

7 bin 500 TL ile artık geçinmek mümkün değil

7 bin 500 TL ile artık geçinmenin mümkün olmadığını belirten Gaziantep Emekli Postacılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kılınç, emeklilere kış yardımı yapılması çağrısında bulundu.

Emeklilerimize kömür yardımı yapılması artık elzem hale geldi

Emekliler için kış mevsiminin çok zor geçtiğini kaydeden Kılınç, “Her şey arttığı gibi kullanılan kömürün tonu da arttı. Bu yıl kömürün tonu 6 bin 500 TL’nin üzerinde emekli maaşlar ise 7 bin 500 TL. Bu maaş ile emekli nasıl kömür alacak da nasıl ısınacak. Zaten kentimizde her şey ateş pahası. En düşük kira 10 bin TL’nin altında değil. Markete, manava ya da alışveriş yapmaya korkar hale geldik. Bu şartlarda emekli aldığı maaş ile kirayı mı, elektrik ve su faturalarını mı, evine mi baksın ya da kömür mü alsın?. Dolayısıyla maddi durumu olmayan ya da geçinemeyen emeklilerimize kömür yardımı yapılması artık elzem hale geldi” dedi.

Emeklilerimiz açlık, sefalet ve yoksulluk sarmalı içerisinden çıkamıyor

Kılınç, “Günümüzde iğneden ipliğe her şeye yüzde 100’ün üzerinde zam geldiği bir dönemde Temmuz ayında maaşlara yüzde 25 oranında yapılan zam emeklilerimizin hiçbir yarasına merhem olmadı. Çünkü yapılan zamdan milyonlarca emeklimiz yararlanamadı. Dolayısıyla ciddi anlamda bir kaybına uğradılar. Memurlara yapılan 8 bin 77 TL tutarındaki ek ödemenin de emeklilerimize yansıtılmaması sonucunda emeklilerimiz açlık, sefalet ve yoksulluk sarmalı içerisinde çıkamadı” açıklamasını yaptı.

Maaşlarımızın yükseltilmesini talep ediyoruz

En düşük emekli ödemesinin 7 Bin 500 TL’ye yükseltildiği Nisan ayında, emekli 6,02 gram 24 ayar altın alabiliyordu. O tarihte altının gram fiyatı bin 246,26 TL idi. Ekim ayında ise 24 ayar altının gram fiyatı bin 820,53 TL’ye çıktı. Emeklinin nisan ayında aldığı 6,02 gram 24 ayar altın ekim ayında 4,12 gram altına düştü. Kısacası 6 aylık dönemde emeklinin altın 2 gram zarar var ve bu cebinden buharlaşıp uçtu. Emeklilerimizin artık dayanacak gücü ve takati kalmadı. Bir kez daha Cumhurbaşkanımıza çağrıda bulunuyoruz. Emekli aylıklarımızın yükseltilmesi için ivedi ve etkili adımlar atmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *