ANASAYFA arrow right Güncel

Enflasyon kontrol altına alınmalı vatandaşın alım gücü korunmalı

Enflasyon kontrol altına alınmalı vatandaşın alım gücü korunmalı
YAYINLAMA: 21 Haziran 2023 / 22.37
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2023 / 22.37
Asgari ücret 486 dolara karşılık geliyor. Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse yapılan ücret artışının bir anlamı kalmaz

Asgari ücreti değerlendiren Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, enflasyonun kontrol altına alınması ve vatandaşın alım gücünün korunması gerektiğini belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için yürüttüğü çalışmaları tamamladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücrete yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL olarak açıkladı.
Asgari ücret tespit komisyonu üçüncü toplantısının sona ermesiyle birlikte, zam pazarlığı sonuçlandı ve yeni asgari ücret tutarı açıklandı. 8 bin 506 TL olacak asgari ücret ücrete yüzde 34 oranında artış ile 11 bin 402 TL’ye yükseldi. Bir çalışanın işverene maliyeti ise 15 bin 762 TL’ye çıktı.
Enflasyon kontrol altına alınmalı
Asgari ücret 486 dolara karşılık geliyor

Asgari ücret ile birlikte enflasyonun düşürülmesi için çalışmalar yapılması çağrısında bulunan Sarıca, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını önceki gün üçüncü toplantı ile birlikte tamamladı. Yapılan görüşmeler, veriler ışığında bu sene temmuz ayında yüzde 34 ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok. Belirlenen rakam şu anda 486 dolara karşılık geliyor. Bu, dolar üzerinden baktığınızda asgari ücrette ulaşılan en yüksek düzey. Bu mükemmel bir şey mi değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu” ifadelerini kullandı.
Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse
yapılan ücret artışının bir anlamı kalmaz
“Önümüzdeki süreçte enflasyon belli bir noktaya gelir de alım gücümüzü koruruz” diyen Sarıca, “Enflasyon belirli bir noktaya gelmezse yapılan ücret artışının bir anlamı kalmıyor. Pazar’daki, marketteki fiyatların bir an evvel kontrol altına alınmasını temenni ediyoruz. Çünkü asgari ücrete zam yapılmasıyla birlikte A’dan Z’ye tüm ürünlere istisnasız zam geliyor. Dolayısıyla ücretlerin artmasının bir anlamı kalmıyor” şeklinde konuştu.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *