ANASAYFA arrow right Güncel

Erdoğan: İran'dan gaz akışı 10-15 günde devam edecek |

Erdoğan: İran'dan gaz akışı 10-15 günde devam edecek |
YAYINLAMA: 27 Ocak 2022 / 18.33
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2022 / 18.33
Pamir, İran'ın vanaları açmaması halinde krizin boyutlarının felakete dönüşeceğini, elektriğin yüzde 32'sinin gazdan üretildiğini ve konutlarda elektrik kesintisi riski olduğunu vurguladı.

NTV özel yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'dan gelen doğalgazdaki sorunlarla ilgili olarak, "Şimdi biz İBB değiliz. İran'a borcumuz söz konusu değil. Tam aksine, bu iddialar yalandır. İran Cumurbaşkanı ile görüştüm. En kötü şartlarda bir on gün esneme yaparsak atlatırız dedi. Öyle zannediyorum ki fevkalade bir durum olmadan 10 bilemediniz 15 gün içinde doğalgaz akışı devam edecek" dedi.

İran gazının kesilmesiyle zor günler yaşayan Türkiye için 'Rusya-Ukrayna krizi enerji tedariğini etkiler mi?' sorusu gündemde.. Uzmanlara göre, tedarik sorun olmaz ama gaz fiyatı artabilir.

Öte yandan, İran'dan alınan doğalgazın kesilmesi ve bu paralelde elektrik üretiminde doğalgazın yetersiz olması nedeniyle sanayi tesislerinde üretimin durmasının yankıları devam ederken, İran makamları, sorunun ülkelerinden değil, Türkiye'den kaynaklandığını öne sürdü.

İran Milli Gaz Şirketi, Türkiye'ye verilen doğalgazın kesilmesine ilişkin, "Türk tarafındaki doğalgaz basınç yükseltme istasyonundaki teknik bir sorun nedeniyle ülke şu anda gaz alamıyor" açıklaması yaptı.

İran Milli Gaz Şirketi, Türkiye'ye verilen gazın kesilmesine ilişkin, 'Türk tarafındaki doğalgaz basınç yükseltme istasyonundaki teknik sorun nedeniyle ülke gaz alamıyor' açıklaması yaptı.

YATIRIM TAMAMLANAMADI, DEPO TALEBİ KARŞILAYAMIYOR

Türkiye'nin uzun dönemli doğalgaz kontratları ve yatırımları döneminde BOTAŞ Genel Müdürü olarak görev yapan Gökhan Yardım da dün yaptığı açıklamada, Tuz Gölü depolaması ve Silivri depolamasında talebi karşılayacak yapı oluşmadığını kaydetti.

Tuz Gölü depolamasında önceki gün itibarıyla 213 milyon metreküp gaz kaldığını anlatan Yardım günlük 28 milyon metreküp gaz verişinin sağlandığını, stokta yaklaşık sekiz günlük gaz bulunduğunu söyledi.

Yardım, Türkiye gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında sekiz günlük gaz kaldığını, önceden alınması gereken tedbirlerin alınmadığını vurguladı.

NECDET PAMİR: DEPODA BİR HAFTALIK GAZ KALDI

Aynı yönde gelen açıklamalar devam ediyor. Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir, havalar bu şekilde soğuk gittiği ve İran'ın gaz iletiminin başlamadığı durumda, Türkiye'de doğalgazda sistemin altı gün sonra daha da yönetilemez hale geleceğini ve ülkeyi "çok soğuk" günlerin bekleyeceğini söyledi.

Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada: Tuz Gölü'ndeki depoda yaklaşık altı yedi günlük gaz kaldığını, basılan gazı yeterince almayı sağlayan ‘yastık gazı'nın da kullanılmaya başlandığını söyleyen Pamir, “Bu yapılan, teknik olarak çok büyük bir yanlıştır ve risklidir. Eğer bugünkü durum devam ederse altı yedi gün sonra depodaki gaz tükenecek ve sistem tıkanacak. Yaşanan kriz öngörüsüzlük ve ehliyetsizliğin sonucu” ifadesini kullandı.

İran'ın vanaları açmaması halinde altı yedi gün sonra gazda krizin boyutlarının bir felakete dönüşeceğini belirten Pamir, Türkiye’de elektriğin yüzde 32’sinin gazdan üretildiğini ve konutlarda elektrik kesintisi riski olduğunu vurguladı.

İKTİDAR GAZ DEPOLAMADA SINIFTA KALDI

İktidarın gaz depolamada sınıfta kaldığını söyleyen Pamir, depoların genişletilmesi için yapılan çalışmaların geciktiğini ve yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle de depolardan gaz geri çekişine yüklenilerek, bugünkü krizin taşlarının döşendiğini anlattı. Tuz Gölü depolamasında iptal edilen ihaleler nedeniyle çok gecikildiğini vurgulayan Pamir, “Bunların ötesinde de yılda 60-65 milyar metreküp gaz tüketen Türkiye için 4-5 milyar metreküp gaz depo kapasitesi son derece yetersiz” dedi.

Uzan, 'Alıcı çıkarsa Varlık Fonu'ndaki şirketleri satma mecburiyeti var. Yarı fiyatına gidecek bu şirketler. Çünkü doğalgaz alacak para kalmadı. Türkiye'yi getirdikleri durum budur' dedi.

Depolamada yaşanan sorunların yanı sıra mevcut boru hattı anlaşmalarının ve boru hatları kapasitelerinin de doğru kullanılmadığını; Azerbaycan başta olmak üzere yapılan anlaşmaların doğru şekilde yenilenemediğini vurgulayan Pamir, “Bu, sistemin yönetilemediğinin göstergelerinden biridir ve öngörüsüzlük ile ehliyetsizliğin sonucudur” ifadesini kullandı.

Pamir, 2020'de elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 22 iken bu oranın 2021'de yüzde 32'ye yükseldiğini vurgulayarak, sanayideki kesintilerin konutlara da yansımasının söz konusu olabileceği uyarısını yaptı. Pamir Azerbaycan'dan spot alımlarda, hava koşulları nedeniyle aksama olursa krizin daha da derinleşebileceğinin altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *