ANASAYFA arrow right Güncel

Etiketsiz merdiven altı üretim yerlerinden uzak durulmalı

Etiketsiz merdiven altı üretim yerlerinden uzak durulmalı
YAYINLAMA: 07 Nisan 2024 / 16.36
GÜNCELLEME: 07 Nisan 2024 / 16.36

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala “Bayram şekerleri ve çikolataları” tezgahlarda yerini aldı. Birbirinden renkli şeker ve çikolatalar alıcısını bekliyor. Şeker alımı konusunda vatandaşı uyaran Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, etiketsiz merdiven altı ürünlerden uzak durulması, sokakta satılan şeker, çikolata ve tatlıların kesinlikle satın alınmaması, ambalajlı ve etiketli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Güvenilir ve tanınmış markaların ürünlerini tercih edilmeli

Uğurluer, “Sokakta satılan şeker, çikolata ve tatlılar kesinlikle satın alınmamalı, ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmeli. Son kullanım tarihi geçmiş ürünler alınmamalı. Tüketiciler güvenilir ve tanınmış markaların ürünlerini tercih edilmeli. Gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda da kanserojen etkileri görülebilinir” açıklamasını yaptı.

Şeker, çikolata ve tatlılarda yapılan hileler sağlığımızı tehdit ediyor

“Bayram öncesinde talebin arttığı şeker, çikolata ve tatlılarda yapılan hileler sağlığımızı tehdit ediyor” diyen Uğurluer, etiketsiz merdiven altı ürünlerden uzak durulmasını istedi. “Çikolatada kakao oranını az tutmak, ya da şekerde sentetik içerikli boyalar kullanmak. Tatlıda Antep fıstığı yerine kurutulmuş bezelye, ceviz yerine bulgur. Tarihi geçmiş şekerlerin yeniden ambalajlanarak tüketiciye sunulması. Bütün bunlar merdiven altı işletmelerin en çok başvurduğu hileler” ifadelerini kullandı.

Çikolatanın içine katılan kuruyemişler sağlık için uygun olmayabilir

Tüketicilerin, gıda alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli işletmeleri tercih etmeleri önerisinde bulunan Uğurluer, “Örneğin çikolata aldınız. Ürünün etiketinde kakao ve kakao yağı yoksa bu çikolata değil kokolin olur. Çikolatanın içine katılan kuruyemişler sağlık için uygun olmayabilir. Üretim izni olan firmalar, devlet tarafından belli aralıklarla denetlenirler. Denetçiler, firmanın bilgisi olmadan ürünü alır ve denetimini yapar ya da bizzat imalathanede denetler. Analiz sonucu olumsuz olursa firmaya ceza verilir” ifadelerini kullandı.

Etiketi olmayan, ambalajsız ürünlerin sağlıkları için riskli olduğu bilinmeli

Uğurluer, “Etiketi olmayan devlet tarafından denetlenmeyen merdiven altı ürünler güvenli değil. Tüketiciler, ucuz olacağı için tercih ettikleri açıkta satılan, etiketi olmayan, ambalajsız ürünlerin sağlıkları için riskli olduğunu bilmeliler. Tüketici açıkta satılan bir gıdayı alarak uygun olmayan bir ürünü de legalleştiriyor. Bu firmalar, devlete vergi de ödemedikleri için haksız rekabet oluşturuyorlar” tespitini yaptı.

Çikolata da kendine has yapıda, pürüzsüz olmalı

Meyveli akide şekerlerinin, kullanılan meyvenin tadı ve rengiyle uyumlu olması yüzeyinin ve ıslak, yanık kokulu şekerlerin satın alınmaması uyarısında bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çeşnili şekerlerin genellikle nane, okaliptüs ve kola tozu kullanılarak üretilir. Bu şekerlerin de kullanılan çeşniyle uyumlu tat ve kokuda olması gerekir. Tadında ekşilik olan, ufalanmış, beyazlaşmış, güneş ışığında ve ambalajsız satılan şekerlerden uzak durulmalıdır. Bademli şeker sade ve vanilyalı olarak üretilir. Bademli şeker parlak beyaz renkte, taze kavrulmuş, badem tat ve kokusunda, pürüzsüz olmalı. Yanık, bayat ve badem tadı bozulan bademli şekerler tercih edilmemeli. Islanmış ve güneş ışığında satılanlar tercih edilmemeli. Çikolata da kendine has yapıda, pürüzsüz olmalı. Beyazlaşmış, kırılan ve tadı acılaşmış çikolata alınmamalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *